מטרתו של דו״ח זה הינה לפרסם מידע אודות אירועי הבטיחות מהשבועיים האחרונים בענף הבניה מתוך כוונה ללמוד להפיק לקחים, להצביע על מגמות ולייעל את מאמצי המניעה והשיפור המתמיד.
מתחילת השנה אירעו 85 תאונות עבודה חמורות בבניה, בהם נהרגו 10 פועלים ו- 78 נפצעו קשה/בינוני/אחר. נתח משמעותי מהאירועים נובע מעבודה בגובה. רוב האירועים התרחשו באמצע היום, בשעות הצהריים.
בתאריך 25/04/2022 נהרג עובד כתוצאה מנפילה מגובה. האירוע הקשה נגרם בתחילת יום העבודה. המפעיל שהגיע אל העגורן, מגשר שחיבר את המבנה אל העגורן, החל לטפס בסולם הפנימי ומסיבה הנבדקת כעת הוא נפל ונבלם במשטח של הגשר.
כמו כל תאונה אשר נחקרת במשטרת ישראל, מטה הבטיחות מנוע מלפרסם מסקנות.
בזמן מבדק של תכנית הכוכבים הסתובבנו באתר בניה גדול כשלפתע ראינו שק מלט גדול (בלה) מועלה עם מנוף אל קומה גבוהה כשאינו נתון בתוך כלי קיבול (אמבט) – עבירת בטיחות בעליל.
עצרנו ליד הפועל המבצע. מנהל העבודה שאל לשמו, "אחמד" השיב, הפועל. מהיכן אתה? "ג'נין", השיב בטון נבוך.
מנהל העבודה בדק עם אחמד את רצף ההחלטות ביסוד הפעולה. התברר כי אחמד היה בלחץ של זמן ורצה להספיק מכסת עבודה. בטון עניני, שאל מנהל העבודה על הסכנות הצפויות. אחמד ידע להשיב ברהיטות. להפתעת העובד, מנהל העבודה לא גער בו, אלא אמר: "אתה רואה ,אתה יודע מה לעשות, אתה רק צריך לזכור: "בטיחות קודמת להספקים" והחבורה נפנתה לדרכה. שניים מאתנו שנותרו מאחור, התרשמו מהתגובה המופתעת של אחמד. לשאלתנו על הפתעתו, הוא השיב: "אני עובד באתר שנה, מעולם לא שאלו אותי מה שמי והיכן אני גר. אני המום תמיד צעקו ואיימו עלי…"
מקרה קטן (ושכיח) זה מדגים שני עקרונות חשובים בהנעת אנשים באשר הם:
א. התייחסות אישית – כל התייחסות אישית (היכרות, דיבור בגובה העיניים וכד') מניעה כל אדם.
ב. חיזוק חיובי – מילה טובה, טפיחה על שכם, הוקרה מכל סוג, הם בחזקת חיזוק חיובי.
למעט חריגים, החיזוק החיובי מניע אנשים להיות אקטיביים ובטווח הארוך הם מביאים לביטוי את המקסימום האפשרי. זאת, בשונה מעונשים ואיומים מהם אנשים לומדים להימנע, לעגל פינות, ולעשות את המינימום ההכרחי.
כילדים כמו גם כהורים לילדים רובנו חווינו עקרונות אלה ואפילו מבינים את חשיבותם. אולם למרבה הפליאה, כמנהלים יש לנו נטייה לשכוח כי אלה הם עקרונות המניעים אנשים בכל הקשר.
כל מנהל הרוצה להגיע להישגים במיוחד לטווח ארוך (כולל בנית עובדים בעלי "ראש גדול") מומלץ שיאמץ את הגישה הזו ויפעיל התערבויות מחזקות התנהגויות נכונות ורצויות. על התמורה לכך יש עדויות אינספור בפרקטיקה ובמחקר.
מחקרים מראים באופן מובהק קשר ישיר בין רמת דיווח גבוהה בתוך ארגון והפצת תחקירים של אירועי כמעט ונפגע או פגיעות קלות, ולבין ירידה משמעותית בסיכוי להתרחשות תאונה קטלנית או קשה. עצם הדיווח והתחקור מעוררים תודעה בקרב המנהלים ומאפשרים למידה ושיפור מתמיד.
מניתוח ראשוני של תחקירי למידה לאירועים של כמעט ונפגע, אשר נשלחו על ידי חברות שהוסמכו לכוכב שני בתוכנית כוכבי הבטיחות, ניתן לזהות סיבות עיקריות לנסיבות שהובילו למקרים.
ניתן לסמן בצורה בולטת שהעדר מוכנות (מוכנות היא העיקר) ברגע שלפני המשימה הינו ערך שמייצג ברוב המקרים (63%) כגורם מרכזי שהוביל לנסיבות לאירוע. ערך נוסף שהשפיע במעל מ- 50% מהאירועים היה אי-מינוי אחראי ישיר לבטיחות המשימה (ראש צוות) ויחד עם זה העדר תדריך בטיחות ברגע שלפני ביצוע המשימה.
תמונת הבטיחות מתחילת שנה זו הינה עגומה מאוד: עד כה 10 הרוגים.
הקפידו לוודא לפני תחילת כל עבודה שכל הפועלים מתודרכים, מכירים את נקודות התורפה הבטיחותיות של העבודה, מכירים את נהלי החירום, יש להם ציוד מיגון תקין ושהם יודעים איך להשתמש בו.
תדרכו אותם שמצופה מהם לוודא לפני תחילת כל עבודה שהם מוכנים אליה, שמצופה מהם להתערב כאשר הם רואים עמית לעבודה שמסכן את עצמו ואת הסביבה ושלכל פועל יש את הסמכות להגיד לא לעבודה מסוכנת.