מבוא
על רקע ההצעה להעלות את התמלוג על חומרי חציבה מכ-5 ש"ח לטון ל-11 ש"ח לטון, כאשר בפועל בוצעה כבר פעימה ראשונה של 3 ₪ ב1/7/2021 ומתוכננת פעימה שניה של 3 ₪ ביום 1/7/2022. להלן התייחסות התאחדות בוני הארץ הכוללת צרכים, תחזיות בניה, חישוב המשמעות במחיר הדירה והתשתיות וכן עיקרי הבעיות והמלצות.
רקע
בישראל צורכים מדי שנה למעלה מ-50 מ' טון חומרי חציבה מכ-20 מחצבות בישראל , 9 מחצבות בבעלות ישראלית בשטחי איו"ש וכן מחצבות רבות בבעלות פלסטינית. כ-30 מ' טון משמשים את ענף התשתיות אשר ממומן כולו מכספי משלם המיסים באמצעות השקעות ממשלתיות ועירוניות וכ-20 מ' טון משמשים את ענף הבניה למגורים ולמבני ציבור. בשנת 1993 בעקבות תקנות חובת מכרזים לקחה על עצמה רשות מקרקעי ישראל, תכנון ומכרוז עתודות אגרגטים לחציבה. מאז ועד היום, לאחר השקעת ממון רב, לא נוספו עתודות ממשלתיות מתוכננות, וזאת לעומת ניצול כולל של כ-1.5 מיליארד טון בתקופה זו וכן גריעה של מחצבות פעילות בהיקף עתודות של כחצי מיליארד טון.
כשלים בהוצאת מכרזים חדשים
להלן מספר דוגמאות בהן הכוונות של רמ"י נתקלו בקרקע המציאות והיעד של המשך פעילות המחצבה לא הושג:
מקרים אלו ודומים להם לאורך השנים מצביעים על ההתנהלות השגויה של המנהל כאשר השלכות סיום ההתקשרות והוצאה למכרז מחדש לא נלקחו בחשבון. באופן כללי – מחצבות שהוחזרו לרמ"י והוצעו מחדש במכרז, לא פועלות כיום עקב חוסר כדאיות כלכלית ליזמים או ליקויים בעריכת המכרזים. כמו כן חשוב לציין את העובדה שמחצבות חדשות לא נפתחו כלל.
הבעיות בתחום אינן חדשות ולמעשה מועלות מעת לעת בהמשך לצעד ספציפי או ועדה נוספת שמתכנסת לדון בנושא. דוח מבקר המדינה משנת 2014 הלין על עיכובים בשיווק מחצבות שהוחזרו לרמ"י ובהוצאת מכרזים להפעלתן עלולים להקדים את מועד היווצרות המחסור בחומרי חציבה ואף להחמירו. כמו כן ציין הדוח את היעדר תיאום וביזור הסמכויות לניהול משאבי הטבע בין המשרדים השונים פוגעים ביכולתה של הממשלה לפקח באופן יעיל על אספקתם, הקצאתם השוויונית וניצולם של משאבי הטבע.