תמצית פעילות שנת 2022 לקראת רבעון 4 - בוני הארץ : בוני הארץ

תמצית פעילות שנת 2022 לקראת רבעון 4

נלחמים על הבית

שנת 2022 התאפיינה עד כה באתגרים מורכבים ורוחביים של הענף ותחת משבר התייקרויות עולמי שמטיל צל כבד על הענף ומסכן את קיומו.

ברבעון השני של השנה הוקם מטה תשתיות ובניה חוזית, במטרה לתת מענה ממוקד לאתגרים של הענף הן למשבר ההתייקרויות בטווח הקצר והן לסוגיות העמוקות של היעדר סטנדרטיזציה, מחירונים, מוסר תשלומים, פשיעה וכדומה.

צוות מטה תשתיות ובנייה חוזית: בתחילת השנה עו"ד שירי בכר מסאמי, החליפה את עו"ד גרא קאושנסקי כסמנכ"לית אגפי התשתיות והבנייה החוזית, באפריל הצטרף לצוות דוד יהלומי כיו"ר מטה תשתיות ובניה חוזית ולקראתה מחצית השנה, הצטרפה עו"ד שרית כרמי לצוות. כל אחד מאנשי הצוות מביא עימו ניסיון וידע עשיר במגוון תחומים, מצד אחד, רקע וניסיון עשיר בעבודה עם הגופים הציבוריים וגורמי הממשל השונים, ומצד שני, ניסיון והיכרות עם הפרקטיקה של הענף, ידע ומומחיות בחוזים ובמכרזים וכיוצ"ב.

את המטה מלווים ומנחים שני סגני הנשיאים באדיקות ובמסירות רבה, מר צביקה דוד ומר ניר ינושבסקי.

במסגרת פעילות המטה עד כה, התקיימה שורה ארוכה של פגישות עם כל גורמי הממשל הרלוונטיים ברמת שרים, מנכ"לים והפקידות הבכירה, תוך התמקדות במשרדים: האוצר, הבינוי והשיכון, הבטחון, התחבורה, הפנים והשלטון המקומי וכן החברות הממשלתיות ומזמיני העבודה הגדולים: נת"י, נתיבי איילון, רמ"י, מוריה, החברות המשכנות וכו',

תמונת המשבר

בענף התשתיות והבנייה הציבורית אתגרים וחסמים רוחביים, בפרט לאור צפי הגידול באוכלוסיית ישראל בשנים הקרובות ולאור ההשקעה החסרה בתשתיות במדינת ישראל;

בעקבות המשבר החמור של ההתייקרויות שפוקד את הענף, פעל המטה נמרצות בפגישות עם ראשי השלטון, משרדי הממשלה, מבקר המדינה ועוד. במהלך אפריל קיימנו כנס חרום ובסוף יולי מחאה שכללה הפגנה ושיירת משאיות מול קרית הממשלה בתל אביב. המהלכים לוו בראיונות וכתבות באמצעי התקשורת ובדיגיטל ובקמפיין בעיתונות וברשתות החברתיות – במטרה להעלות את המודעות בקרב מקבלי ההחלטות ולקדם פתרונות.

המטה פועל נמרצות להטמיע סטנדרטיזציה במסמכי מכרזים וחוזים של מזמיני העבודה, לשם יצירת אחידות במשק בתחום, הסרת חסמים בירוקרטיים, חלוקת סיכונים הוגנת, הקלה על עסקים קטנים ובינוניים והבטחת תחרות ואיכות בענף. קידום הנושא, נעשה בין היתר באמצעות הפורום הבין – משרדי בהובלת משרד רוה"מ, החשכ"ל ומשהב"ט, ובהשתתפות משרדי ממשלה, חברות ממשלתיות, גופים ביטחוניים ומשכ"ל. בימים אלו פועלים צוותי עבודה המקדמים הטמעת קווים מנחים ללוחות זמנים ותקציב, הערכת ספקים, סטנדרטיזציה במסמכים המשפטיים (מכרזים וחוזים) וכן קוד אתי וחזון לענף. הפורום הינו על בסיס וולנטרי והגופים פועלים מתוך רצון להוביל שינויים ושיפורים בענף זה. במסגרת העבודה בפורום, גובשה תוכנית עבודה וגאנט פעילות לכלל הצוותים, אשר בסיומה תוצרי הפורום יוצגו ויובאו לאישור הוועדה הבין משרדית במשרד האוצר.

המטה פועל יד ביד עם 'גלגל התנופה' בנושאים שונים בהקשר של הבאת כוח אדם איכותי לענף התשתיות, הרחבת תוכנית הכשרות מקצועיות והטמעת תוכניות התמחות מעשיות אצל הקבלנים בענף הביצוע.

אחת מהמטרות המרכזיות של המטה היא צמצום הפשיעה הפושה בענף והעלאת האיכות והבטיחות. בשל החסמים המובנים הקיימים בענף, ארגוני פשיעה חדרו והשתלטו על מכרזים, אנו רואים את תופעת גביית דמי חסות (פרוטקשיין) באתרים והשחתת ציוד וכלים. האגף פועל להעלאת "רף הכניסה" לענף, באמצעות הכנסת תנאי סף במכרזים, קביעת מדדי איכות ובטיחות לבחירת קבלנים וכן הטמעת מנגנון פסילת הצעות גרעוניות במכרזים. בהמשך לאמור, מקיים האגף שולחנות עגולים ושיח שוטף עם מזמיני העבודה.

בנוסף, אנו פועלים לצמצום הפעילות של חברות זרות בישראל ולהבטחת תיעדוף של חברות ישראליות, כפי שנהוג במקומות רבים בעולם.

הסדרת הטיפול בפסולת בניה

ישראל ממוקמת במקום מהנמוכים בעולם במחזור פסולת הבנייה, דבר הגורר עלויות כבדות למשק הישראלי, הן בבחינת הזיהום הסביבתי הנגרם והן בבחינת חוסר יעילות בהבטחת תוספת חומרי בנייה שחסרים למשק. המטה פועל במגוון מישורים מול גופי הממשל, הן במישור החקיקתי  והן במישור החוזי למען תמרוץ השימוש בחומרי בנייה ממוחזרים. בד בבד עם צמצום המחסור במחצבות ושינוי הליכי המכרז בתחום על מנת להבטיח מחיר תחרותי של חומרי בנייה.

במסגרת השיח עם ה'שטח', קיימנו מספר שולחנות עגולים בארגונים המקומיים ובשבועות הקרובים נשלים את הסבב בכל הארגונים המקומיים.

כמו כן, מתקיים שיח שוטף עם קבלנים וכן עם מזמיני העבודה; לשמוע על הבעיות והקשיים העולים מ'השטח' אצל הקבלנים ובאותה נשימה לשקף את אלו בפני מזמיני העבודה.

במהלך השבועות האחרונים, הגענו לסיכום עם החשכ"ל ועם אגף התקציבים באוצר על מהלך של שיח באמצעות שולחנות עגולים בנושאים הבוערים בענף – בהובלת החשכ"ל ובהשתתפות גורמים רלוונטיים ממשלתיים כדוגמת משב"ש, משרד המשפטים ואגף תקציבים – מנגנון ליישוב סכסוכים בענף, מחירונים, שיפור הסביבה העסקית והורדת הסיכון בענף התשתיות והבניה הציבורית, באמצעות הטמעת דו"ח אפס בענף, ביטוחים ופשיעה.

בחודש נובמבר 2022 הציגה התאחדות הקבלנים בוני הארץ תוכנית חירום לאומית לפתרון משבר הדיור והתשתיות במסגרת כנס פסגת הנדל"ן וזו תוצג לממשלה החדשה שתקום.