נשיא ההתאחדות בדיון ביום המגזר העסקי בכנסת: "אם המדינה רוצה לעמוד ביעד של 60 אלף דירות בשנה אנחנו צריכים 34 אלף עובדים זרים"
בדיון מיוחד לציון יום המגזר העסקי, שהתקיים (ג', 21.1.14) בוועדת הפנים של הכנסת, בראשות ח"כ מירי רגב, הציג נשיא התאחדות בוני הארץ, ניסים בובליל נתונים של אגף הכלכלה בהתאחדות, לפיהם, מספר העובדים הזרים בישראל נמוך בהרבה מהמכסה של עובדים זרים שנקבעה על ידי המדינה. זאת, בשל העובדה שממשלת ישראל עצמה לא מצליחה להביא את העובדים, כפי שהתחייבה לעשות.
יו"ר הוועדה, ח"כ מירי רגב אמרה בסיכום הדיון, "התברר כאן כי גם אצליח לסיים את הרפורמה בחוק התכנון והבנייה עד לסיום כנס החורף של הכנסת, לא יהיו די עובדים שייבנו את הדירות שהממשלה מציבה כיעד בניה שנתי".
יום המגזר העסקי בכנסת הוא יוזמה משותפת של חברי הכנסת גילה גמליאל ואראל מרגלית יחד עם נשיאות הארגונים הכלכליים. האירוע כלל שורה של דיונים מיוחדים בוועדות הכנסת השונות לגבי היבטים שונים שמשפיעים על המגזר העסקי ועל המשק כולו. התאחודת בוני הארץ השתתפה ביום זה בדיון על נושא המחסור בעובדים בענף הבניה בוועדת הפנים ובדיון בנושא זה בוועדת המשנה לנושא העובדים הזרים.
יו"ר ועדת הפנים, ח"כ מירי רגב, אמרה כבר בתחילת הדיון, "ברור שצריך לבדוק כיצד מעודדים יותר ישראלים לעבוד בתחומי הבניין והחקלאות אך צריך גם להביא לארץ עוד עובדים זרים בפיקוח וכדין".
נשיא התאחדות בוני הארץ הציג בוועדה נתונים לפיהם – "יש צורך בתוספת של 34,000 עובדים זרים על מנת לעמוד ביעד של ממשלת ישראל השלמת בניית 60,000 יחידות דיור בשנה ועמידה ביעדי פיתוח התשתיות". הוא הדגיש כי כיום יש בארץ בסה"כ כ-203,000 עובדים בענף הבניה, מתוכן רק 5,500 הינם עובדים זרים והם כוללים כ-800 עובדי חברת ימלזר הטורקית שפועלים רק במסגרת הסכם בין הממשל הטורקי למשרד הביטחון שממנו לא נהנה שאר הענף. "על מנת לעמוד ביעדי הבניה יש צורך בעוד כ- 27,000 עובדים בעבודות הרטובות (שלד, בטונים וטיח), אמר בובליל והוסיף, "החלטת הממשלה קובעת היתר להבאת 8,000 עובדים זרים אולם כל הניסיונות להביא עובדים אלו במסגרת ההסכמים הבילטרליים עלו בתוהו". הוא אמר גם כי הבאת עובדים סיניים המכירים את עבודת הבנייה בתקנים הישראליים היא הפתרון הנכון.
סגן שר החוץ, ח"כ זאב אלקין, אמר הדיון כי סגן שר החוץ חשף בדיון כי השבוע מתקיימות שיחות אחרונות עם אנשי שגרירות סין בישראל כדי לנסות שוב להביא לחתימה על הסכם בליטרלי להבאת עובדים, אל הוסיף שהוא אינו רוצה להשלות את הציבור לגבי חתימת הסכם עם הסינים ואמר כי עדיין ניתן למקסם את הפוטנציאל ממדינות כמו מולדובה, בולגריה ורומניה. לאחר הצגת הנתונים על ידי נשיא התאחדות בוני הארץ, אמר אלקין כי אכן יש לשקול וויתור על התנאי להבאת עובדים רק ממדינות שאיתן יש הסכם וכי יש לבחון זאת במסגרת משרד החוץ מול משרד השיכון.
ח"כ מירי רגב אמרה גם כי החלטת הממשלה אינה משרתת את המדינה. היא הוסיפה ואמרה כי תפנה אל רה"מ ואל שר הפנים ותסביר כי לא ייתכן שמצד אחד מקדמים את רפורמת התכנון והבניה ומאידך לא מביאים מספיק עובדים לבצע את הבנייה. "לא אתבזה בניסיון לקדם את רפורמת התכנון והבניה ללא שיהיו כאן עובדים זרים שייבנו", אמרה ח"כ רגב. היא סיכמה ואמרה כי תיזום בקרוב פגישה עם שר הפנים בשיתוף התאחדות בוני הארץ על מנת לפתור את הפרדוקס.
בוועדה לנושא העובדים הזרים שבראשה עומדת ח"כ מיכל רוזין התקיים דיון בשאלת האחריות על הבאת עובדים זרים בעתיד. "אין שום סיבה שמאה איש יסעו למולדבה כדי למיין עובדים ובסופו של תהליך יגיעו לפה עד 270 עובדים. זו חלם של ממש", אמר בובליל. ח"כ רוזין אמרה שתדרוש לבחון את הנושא לעומק במסגרות נוספות.