נשיא ההתאחדות בכנס ארגוני קבלני השפלה: "משפטיזציה של השלטון המקומי מביאה להקפאת הליכים חשובים שראשי ערים רוצים לקדם" : בוני הארץ

נשיא ההתאחדות בכנס ארגוני קבלני השפלה: "משפטיזציה של השלטון המקומי מביאה להקפאת הליכים חשובים שראשי ערים רוצים לקדם"

נשיא ההתאחדות בכנס ארגוני קבלני השפלה:

"בתחילת השנה האזרחית שבה אנו נמצאי עתה, אני מציע להזכיר בהבטחות של השרים לירידת המחירי דירות מתחילת השנה שעברה. אנחנו הערכנו אז שזה לא יקרה וכך היה. הצעות של אותם גורמים בדרג מקבלי ההחלטות שלא לרכוש דירות, היו דבר חמור ביותר. צריך לעשות פה מעשה – צריך לתת לנו לבנות״, אמר נשיא התאחדות בוני הארץ, ניסים בובליל בכנס ארגוני קבלני השפלה של ארגוני הקבלנים והבונים של ראשון לציון, רחובות, חולון ואשדוד.

לדבריו, ״מי שהחליט על הקדמת הבחירות החליט ששנת 2015 תהיה שנה אבודה למשק. הצמיחה פה היא שלילית והפערים החברתיים גדולים כל הזמן. די לנו לשמוע את ראש הממשלה וגורמים אחרים אומרים – זה לא אני, זה הוא. אף מנכ״ל של חברה עסקית לא היה מעז לומר זאת״.

בובליל הוסיף,״דברו פה על 42 בתי אב שנוספים למשק בכל שנה. אבל הלמ"ס עדכנה כבר לפני שנתיים שמדובר במספר גדול בהרבה. המשמעות היא מחסור חדש בגודל של העיר חולון״. הוא התייחס לעניין הקמפיין של תוכנית מחיר מטרה, ״איש לא יודע מזה מחיר מטרה. לא פורסמו מסמכי מכרז ואנחנו הרי לא יכולים לנחש כיצד להתייחס לזה״. בובליל הזכיר שורת החלטות פופוליסטיות שפגעו בהכנסות המדינה ובראשן ההחלטה להקפיא את משק הדיור לעשרה חודשים. בינתיים יש ירידה בהשקעות המדינה, ובזמן הזה משפטיזציה של השלטון המקומי מביאה להקפאת הליכים חשובים שראשי ערים שכן רוצים לקדם בנייה מובילים״.

בובליל התייחס לאפשרות שיהודי צרפת יעלו לארץ, ״אם יבואו לכאן 15 אלף איש, הרי אין לנו אפשרות לקלוט אותם. המדפים שלנו ריקים כי יש כאן מספר ועדות שקובעות את הלך ההחלטות שיכולות להיות מנוגדות אפילו להחלטת ראש הממשלה או שר. צריך לקחת ברצינות את הטיפול בנושא התכנון. צריך להפסיק למכור למרבה במחיר את הקרקע״.

הוא סיכם, ״אנחנו מדברים על עניין המחסור בעובדים כמו שאנחנו מדברים על מזג האוויר. המדינה קיבלה החלטות ולא מסוגלת לבצע אותן כי חלק מהרגולטורים מפחדים לבצע את ההחלטות שמה יגיעו אליהם לפנות בוקר שוטרים שיעצרו אותם״.

סגן נשיא ההתאחדות, יו"ר הארגונים המקומיים ויו"ר ארגון קבלני חולון, יוסי לוינסקי אמר לאורחי הכנס, "אני מעריך שזו תהיה השנה מאוד לא פשוטה, אבל אנחנו הרי מוכרחים להיות אופטימיים. אי אפשר לעבוד בענף שלנו בלי זה. הקשיים והחסמים שמונעים בנייה מכולנו, נמצאים בראש סדר העדיפות שלנו, חברי נשיאות ההתאחדות. יחד עם צוות ההתאחדות ועם מנהלי הארגונים והצוותים בכל ארגון אנו לא נחים ולא נפסיק לפעול כדי להסיר חסמים אלה".

יו״ר ארגון הקבלנים של ראשון לציון, ראול סרוגו מסר: ״הרפורמה בחוק התכנון והבנייה אמורה להפחית בירוקרטיה. אך היא לא הבעיה היחידה שלנו. תופעת הראש הקטן של הפקידות החלשה בענף שלנו הביאה לפגיעה קשה בו. הסיבה לכך היא חוסר מנהיגות. כלכלית. שרים וראשי ערים צריכים להוביל התהליכים אחראיים שיאפשר להקל על הענף״.

״במדינה שבה יש מחסור כל כך גדול שמצריך בנייה של בהיקף של 70 אלף דירות בשנה. הגיעה השעה שמישהו בממשלה יפגוש את ניסים בובליל נשיא ההתאחדות וישמע ממנו מה צריך כדי לבנות את הדירות האלה״, הוא הוסיף.

סרוגו התייחס לנושא מוסר התשלומים בענף הבנייה החוזית והתשתיות. ואמר: ״ישנן בעיות חמורות בענף הבנייה המבצעת, ואנו רואים כל הזמן פשיטות רגל כואבים מאוד של חברות. כשענף שלם נופל ברור שמישהו מקרב הרגולטורים צריך לתת לזה תשומת לב״.

ראש עירית ראשון לציון דב צור סקר בכנס את תוכניתו לעיר לשנים הבאות. ״אותי לא מעניין לעשות האת העיר שלי גדולה יותר, אלה איכותית יותר. החינוך הוא העיסוק המרכזי שלנו לשם כך ואם במקרה העיר תגדל תוך כדי כך, אשמח״, אמר צור. צור מסר שהזכות לבגרות בעיר היא של 76%. "אני אומר זאת כאן לקבלנים כדי שתבינו למה אנחנו עושים מה שאנו עושים. הכנו תוכנית מתאר שיצרה סדר והקווים העיקריים שלה היא בניית ציר ממערב לים. בינתיים כל בית אף גורם לנו הפסד של אלפי שקלים בשנה. התעסוקה מאפשרת לכסות זאת. זו הסיבה לכך שראשי ערים לא מאשרים בנייה למגורים. היינו חייבים למרות הוויכוחים עם ארגון הקבלנים בעיר לשים את הדגש על בנייה לתעסוקה. אתם רואים שבכל גוש דן יש יותר אנשים שגרים בעיר מכאלה שיוצאים. לעבוד מחוץ לה. אצלנו זה הפוך״. צור הזהיר, שלמרות ההשקעה בכבישים הרי שבגוש דן המצב חומר ביותר ולא מטופל. ״אנחנו מתקרבים למהירות של אפס קמ״ש נסיעה. הרכבת הקלה תקום כי אין ברירה אבל זה יקח זמן ובינתיים יש צורך לפעול. אנחנו שכנענו את הרכבת ליצר אצלנו תחנה שתשחרר מעט את הלחץ. יכול להיות שהדברים שאנו עושים יהפכו את ראשון לציון למרכז תעסוקה מהגדולים במדינה״. צור סיים ואמר, ״כל הדברים הללו נועדו בסופו של דבר לקדם בסיס להרחבת הדיור אצלנו. זה הליך שלא יכולנו לוותר עליו כדי לאפשר הרחבת הדיור בעיר״.

סגן הנשיא ויו״ר ארגון הקבלנים והבונים חולון, יוסי לוינסקי שפתח את הכנס אמר, ״אנחנו הולכים לקראת שנה מעניינת ומאתגרת  לכולנו, בוני הארץ. יש כאן אנשים של שמנהלים מלחמה מול רגולטורים ומקבלי החלטות שנועדה לאפשר לבנות את הארץ באופן מקצועי וכמה שפחות חסמים״.

סגן הנשיא ויו״ר אגף בניה חוזית, אשר גרין אמר: ״משרד האוצר והרשות לעסקים קטנים הודיעו על הקמת קרנות לתמיכה בעסקים בינוניים. אנחנו הקבלנים לא זכאים לתמיכה זו. זאת דוגמא לכך שקבלנים זוכים ליחס מפלה לרעה על ידי רבים מידי. אנו נלחמים בזאת. למשל, ראו את ההחלטה של החשכ״ל להגביל את תקופת התשלום במכרזים ממשלתיים. יש טעות בסיסית של הציבור ומקבלי ההחלטות שאינם רואים לנגד עינם את הקשר הברור שבין בניה חוזית ותשתיות לבניה למגורים. כי הרי אין אפשרות לקבל דירה בלי גן ילדים סמוך, כביש, או תשתית ביוב. אנו נמשיך לעשות הכל כדי לשנות זאת״.

מנכ״ל ההתאחדות אליאב בן שמעון סקר בפני חברי הארגונים את פעילות ההתאחדות, ״במסגרת היערכות ההתאחדות לקראת הבחירות אנו מתכוננים לפעילות עניפה. אחד הנושאים הוא קידום חוק שימנע את המוסר התשלומים הירוד ברשויות המקומיות. בתחום התקינה נפעל להתאמת התקינה בתחום גשרי קור לשיטת ברנוביץ׳. עסקנו בתחום התקינה סביב נושא כיבוי אש שהפכו לחסם לא הגיוני. לאחר ההצלחה בקידום חקיקה של מעמ אפס על שירותי בניה בתמ״א 38. נושא קידום חיפוי חוץ של טיח במקום באבן. אלה מקצת היעדים שלנו לקראת השנה הבאה״, אמר בן שמעון.

הוא הוסיף את כי נושאים רבים נוספים עומדים לפתחה של ההתאחדות. ״אנו מקיימים קשר רציף עם הרשויות השונות ונמשיך כי אפשר כל הזמן לראות כיצד הקשרים הקבועים האלה מולידים אפשרות להביא אתה רגולטורים להבנה של הטעויות שלהם אשר הופכות לחסמים״.

במסגרת פאנל שייוחד לתנאי סף, מוסר תשלומים ברשויות מקומיות, אמרה מנכ״ל החברה הכללית חולון: ״הפרמטר לבחירת קבלן איננו רק הסיווג. אני מקפידה להכניס כמה שיותר קבלנים לתחרות. יש לי אינטרס שיגישו 20 קבלנים לכל מכרז. מוזר לי לשמוע שדרישת הסף בעיריות אחרות היא סיווג בלתי מוגבל״. היא הוסיפה, ״העבודה על פרויקטים מורכבים היא כמו טנגו. גם הבונים צריכים להיות פרטנר טוב וזה לא מספיק שרק העירייה תקל. יש בונים שלא מתנהלים בשקיפות וזה מאוד לא נעים״.

באותו פאנל, אמר מנכ״ל חברת חופית של עירית אשדוד, אדי בן לייש: ״אנו מעדיפים לקבוע תנאי סף במכרזים שיכניסו יותר קבלנים למכרז. טוב לנו שיהיו כמה שיותר מתחרים״. בן לייש הודה: ״רק במקרים ייחודיים אנחנו מעלים דרישה לסיווג גבוה״.