סגן נשיא התאחדות בוני הארץ: "קבלנים – תשמרו על העובדים שלכם"
מאות קבלני תשתיות ובניה חוזית השתתפו בכנס מקצועי שערכה בסוף חודש יולי התאחדות בוני הארץ בכפר המכבייה. הכנס עסק בסוגיות מקצועיות איתם מתמודדים קבלני הביצוע ושם דגש על נושא הבטיחות באתרי הבניה ואחריות המנהלים.
בפתח הכנס אמר רוני בריק נשיא התאחדות בוני הארץ כי בממשלה מדגישים כל הזמן את החסמים בשוק הבנייה למגורים אבל המציאות היא שהבעיות איתם מתמודדים הקבלנים שבונים למגורים אינן קשות כמו של קבלני התשתיות והבניה החוזית, "בגלל שהממשלה רוצה לייצר פה יותר דירות נראה שהם קשובים יותר לבעיות בשוק המגורים וזו טעות חמורה כי בלי כבישים ובלי מוסדות ציבור וחינוך לא ניתן יהיה לאכלס את הדירות". בריק ציין כי ההתאחדות עושה מהפך ומתכוונת להשקיע יותר בהסרת החסמים איתם מתמודדים קבלני הבניה החוזית והתשתיות.
צביקה חודרלנד סגן הנשיא ויו"ר אגף קבלני התשתיות ציין כי כיום מספר חודשים לאחר שנכנס לתפקיד הוא מגלה עד כמה קשה לשנות דברים מול מקבלי ההחלטות. "אנחנו הורנו לצוות המשפטי למצוא פתרונות חוקיים שיאפשרו לנו כוח רב יותר לפעול כאשר אנחנו נפגעים, ואני מבטיח לכם שאם לא נמצא דרך, נסלול דרך". חודרלנד דיבר גם על נושא הבטיחות וציין כי התאחדות בוני הארץ מטפלת היום בנושא הבטיחות בכל הכוח, "אין ישיבה שנושא הבטיחות לא עולה ואני קורא מכאן לקבלנים – תשמרו על העובדים שלכם".
אשר גרין סגן נשיא ההתאחדות ויו"ר אגף בניה חוזית עדכן את המשתתפים שחוק מוסר התשלומים שאותו הוא קידם בשנים האחרונות הגיע לישורת האחרונה. החוק קובע שגופים ממשלתיים ותאגידים עירוניים יהיו מחויבים לשלם לספקים תשלום תוך 30 יום. אולם בשלבי אישור החוק החליטו להחריג את הקבלנים מהחוק וכיום ההתאחדות מנהלת מלחמת חורמה על מנת שהם לא יוחרגו מהחוק ויקבלו את הכסף כמו יתר הספקים בשוק כאשר הפתרון המסתמן שאת התשלומים השוטפים יקבלו תוך 30 יום ואת החשבון הסופי לאחר כ- 75 ימים. גרין ציין כי "ההתאחדות פועלת לביטול החלטת הממשלה האוסרת על קבלני הבניה החוזית והתשתיות להעסיק עובדים זרים. זה לא הגיוני שהממשלה פועלת להגדלת מכסת העובדים הפלשתינאים והזרים רק לקבלני המגורים ונגד קבלני תשתיות שמעסיקים עובדים זרים נפתחות חקירות פליליות מקבלי ההחלטות חייבים להבין כי שוק הבנייה למגורים מתחיל ונגמר בתשתיות וטיפול רק בחסמים של שוק המגורים לא יגדיל את היצע הדירות שניתן לאכלס אותן".
הרצאות מקצועיות במהלך היום הועברו על ידי משה לרר, מחברת איכות ובטיחות שהרצה בנושא בטיחות בענף הבנייה ולדבריו לא סתם מדברים בזמן האחרון כל הזמן על נושא הבטיחות, שבשנת 2015 63% מהתאונות העבודה עם הרוגים היו בענף הבנייה והממשלה מתייחסת לזה ומחוקקת עוד חוקים ועוד תקנות. עופר גריל, מנכ"ל שבח הנדסה, נתן לקבלנים טיפים בנושא ניהול נכון של התקציב ולדבריו, בפרויקטי מסגרת ואפילו במכרזי כמויות זה יותר קל לנהל תקציב אבל בפרויקטי תכנון ביצוע ניהול תקציב קובע גורלות של חברות. עו"ד אלדד כורש, ממשרד עוה"ד עמית פולק מטלון הסביר לקבלנים את ההבדלים בין חוק חובת המכרזים לבין פקודת העיריות מכרזים. לדבריו כבר לפני 14 שנה חוקקו חוק שאמור להחיל על הרשויות את חוק חובת המכרזים אבל עד היום החוק לא ייושם. גדי מארק, מנהל אגף בכיר תקצוב ובקרה במשרד הבינוי והשיכון התייחס לנושא ההתקשרות עם קבלנים, באמצעות חברות מנהלות מטעם משרד הבינוי והשיכון וציין כי למשרד השיכון תקציב פיתוח של 5 מיליארד שקלים והמטרה שלהם היא לייעל את ההתקשרויות מול הקבלנים, על מנת שהמשרד יצליח לספק את התשתיות הדרושות לצורך הקמת שכונות המגורים החדשות. ד"ר יואב סרנה, יו"ר א. אפשטיין ובניו, הרצה בנושא היחסים בין מזמין עבודה – מנהל פרויקט והקבלן. לדבריו למרות שמנהל הפרויקט כפוף למזמין העבודה במקרה של סכסוכים בתי המשפט דורשים ממנהל הפרויקט התנהגות מקצועית, גם אם זה אומר שההחלטות המקצועית שלו יתמכו בעמדת הקבלן המבצע וזה מכניס את מנהלי הפרויקטים לניגוד עניינים פוטנציאלי, ואכן לא הרבה מנהלי פרויקטים יכולים לבוא להגיד למזמיני העבודה שהם מחליטים לטובת המבצע ועו"ד מהנדס גדעון שפיגל הגיב לטענות הקבלנים כי המדינה מעדיפה לפנות לבתי המשפט ולא מאפשרת מנגנונים ליישוב משברים ופתרון סכסוכים תוך כדי ביצוע הפרויקט, וציין כי ענף הבניין הוא ענף עם פוטנציאל גבוה לסכסוכים החל משלב המכרז שהוא שלב אגרסיבי דרך הליך הביצוע שהוא עתיר עבודה עתיר סיכונים עם הרבה שחקנים מעורבים.