איציק גורביץ': "מכרזים שמיועדים לדיור להשכרה נכשלים גם בפריפריה, גם במרכז"
סמנכ"ל ומנהל אגף כוח אדם, כלכלה ומיסוי בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, איציק גורביץ', התארח בתוכנית "סודות הנדל"ן" בקשת 12 כדי לדבר על מצב השכירות ארוכת הטווח בישראל. "קודם כול המכרזים שנכשלים, ואם אנחנו מדברים מכרזים שמיועדים לדיור להשכרה נכשלים גם בפריפריה, גם במרכז. למה זה קורה? קורה קודם כול בשל הריבית. בריבית פרויקטים של דיור להשכרה בנויים על ריבית של חמישה וחצי אחוז תשואה. כרגע אפשר לקבל בבנקים שבעה אחוזים ריבית, לכן אין פה הצדקה כלכלית", אמר גורביץ'.
"צריך לקחת בחשבון שדירה להשכיר זה מסלול אחד. יש מסלולים אחרים כמו חוק עידוד השקעות הון, שגם שם התשואות היו סביב שלושה וחצי, ארבעה אחוזים, אז מול ריבית שאיש פרטי יכול לקבל ארבעה אחוזים, זה בוודאי שלא ילך. ואם נוסיף על כך את אותו פלח הגדול ביותר, שזה אותן דירות להשכיר שהאנשים הפרטיים קונים, ומשכירים בזה 90 אחוז משוק הדיור, אז כרגע, שוב, לקבל תשואה של שלושה אחוזים עם רווחי הון שלא בטוחים, מן הסתם המסלולים הללו לא מקדמים דיור להשכרה", הוסיף.
לסיכום אמר גורביץ' "קודם כול ההתמקדות הייתה פה בנושא של מכרזים במסגרת דירה להשכיר, אבל זה לא מספיק. גם אם התכנון היה 100 אלף בפועל, מה שהוצג בוועדת הפנים של הכנסת, 17 אלף, ושוב, חלק מהפרויקטים הם בביצוע ועוד לא רואים הרבה מאוד זוגות צעירים. ישנם מסלולים נוספים של חוק עידוד השקעות הון שאפשר ליזמים כן להשקיע באותם מיזמים, וגם פה השינויים שבוצעו לפני שנה וחצי הקשו ומקשים על הקבלנים להוסיף עוד אלפי דירות. ישנם המסלולים של השוק הפרטי, אבל אז מעלים מס רכישה. בסופו של דבר צריך לקחת את שוק השכירות, על כל הרבדים שלו, לא רק הנושא של דירה להשכיר, ולתת מענה גם בתחום של הקרקעות, גם בתחום של המיסוי, בפירוש בתחום התכנוני. בפירוש אם יראו שיש רצון לעשות שינויים באותם רכיבים, כן ניתן להעמיד תוכנית שנותנת מענה גם במצב ריבית".