בכירי ההתאחדות נגד העלאת הריבית - בוני הארץ : בוני הארץ

בכירי ההתאחדות נגד העלאת הריבית

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, וחבר הנשיאות עמית גוטליב התארחו בכמה גופי תקשורת כדי לדבר על העלייה בריבית.

 

כאן 11

גוטליב התארח בתוכנית "משחקי הכיס", שם אמר "בסופו של דבר, הנגיד נכשל בעליית הריבית. אנחנו רואים שבמשך תקופה מאוד ארוכה הוא מעלה את הריבית. אנחנו לא רואים ירידה באינפלציה. להפך: אנחנו רואים שהאינפלציה ממשיכה לעלות. אני חושב שהגיע הזמן שהנגיד יעשה חישוב מחדש ויחשוב על פתרון אחר להוריד את האינפלציה. עכשיו, קחו בחשבון מה שאמרה יועצת המשכנתאות: שכל פעם שהוא מעלה את הריבית באחוז, 0.26 אחוז מהמדד זה שכר הדירה. זאת אומרת, ככל שהוא מעלה את הריבית, הוא גם מתדלק את האינפלציה. השיטה הזאת כמובן לא נכונה בישראל. בישראל באמת חלק גדול מהמדד הוא משקי בית שמשלמים את המשכנתאות".

גוטליב הבהיר שהחדשות האלה רעות לרוכשי הדירות כמו לקבלנים. "זה חדשות רעות מאוד. אחד – כל מי שחושב שהוא יכול לחסוך היום בלקנות דירה יותר זולה משלם על זה בסופו של דבר במשכנתא. המשכנתא עלתה הרבה יותר משמחירי הדירות עצרו או טיפה התמתנו או ועוד טיפה אפילו ירדו במקומות מסוימים. אבל היום קבלנים שיש להם קרקע או רוצים לעלות על פרויקט חדש ולא מצליחים למכור את הדירות גם לא יעלו לפרויקטים החדשים. עכשיו אנחנו רואים ירידה דרמטית. ברבעון האחרון ראינו ירידה של 22 אחוז בהתחלות הבנייה. אנחנו ברבעון הבא צופים ירידה של 40 אחוז".

עוד הסביר גוטליב, "אנחנו לא יכולים למכור יותר בזול. בסוף אנחנו עובדים מול בנק מלווה וגורמי מימון ששמו את הכסף וצריכים לראות את הכסף בחזרה. אנחנו לא באיזה שוק חופשי לגמרי. כאשר יש לי פרויקט שהבנק לא יאשר אותו כי הוא לא כלכלי, אז אני לא אעלה על הקרקע, ואם אני לא אעלה על הקרקע, אז אני לא אוכל גם לייצר דירות. חייבים לחשב מסלול מחדש. בנק ישראל פועל בצורה מוניטרית. הוא מעלה את הריבית כי הוא חושב שזאת הדרך, למרות שהוא טועה. אנחנו שואלים גם איפה הממשלה. צריכים להיות צעדים פיסקליים של המדינה בשביל לאזן את זה. אם עכשיו הנגיד מעלה את הריבית וציבור הקונים נעלם כי הוא לא יכול לקנות או שהוא באי-ודאות – גם הנגיד לא אומר מתי הוא עוצר – צריכים לעשות צעדים אחרים של הממשלה: הורדת מיסים, היצע בקרקעות, פתרון בהוצאת היתרי בנייה. יש מיליון סיבות למדינה לבוא ולהתערב כרגע, והיא לא עושה את זה. נראה שהיא נותנת לנגיד לנהל את האירוע הזה לבד. גם נגיד בנק ישראל אמר בשבוע שעבר שבאמת העלאת ריבית היא לא פתרון למחירי הדיור. זה זמני לגמרי".

אז האם אנחנו קרובים למצב שקבלנים יתחילו לקרוס? לדברי גוטליב, "אנחנו רואים קריסה של קבלנים בשנה האחרונה. זה גם אחרי שנת קורונה ואנחנו צופים שתהיה קריסה יותר מסיבית וכמובן מי שיפסיד מזה זה הציבור הרחב. עכשיו, אני שואל איפה האחריות של בנק ישראל. בנק ישראל רק לפני שנה וחצי אמר לציבור רוכשי המשכנתאות 'חבר'ה, אם עד היום הייתם מוגבלים רק בשליש המשכנתא צמוד לפריים, הוא נתן להם אפשרות עד שני שליש. תחשבו איזה חשיפה הוא גרם לאותם אנשים שנטלו משכנתאות בתקופה הזאת, שצמודים כרגע לריבית – והריבית עולה דרמטית – כמה זה משפיע על משק הבית שלהם?"

 

וואלה!

אתר וואלה! פרסם קטעים ממכתב ששלח סרוגו לנגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון:

"העלאות הריבית הכמעט אוטומטיות של השנה האחרונה אינן אפקטיביות. המטרה העיקרית לשמה מועלית הריבית שוב ושוב אינה מושגת. לא ברור כיצד המשך העלאות הריבית יכול למתן עליות במדד מחירים שרבע ממנו (נתון מחירי השכירות), מגיב בחוזקה ובמהירות בכיוון המנוגד".

"השפעות הריבית ניכרות גם בהתחלות הבניה שירדו בכ-25% מאז תחילת ההעלאות ועד סוף 2022. בשנת 2022 נוצרו בישראל 90,000 משקי בית חדשים וכעת קצב התחלות הבנייה עומד על 55,000 יחידות דיור שבנייתן תחל השנה".

"המגמות לעיל מועצמות ע"י המצב הפוליטי הרגיש במיוחד בו מצויה ישראל, מצב שמהותו אי ודאות וסיכון מוגברים. יציבותו של ענף הבנייה בישראל אינה מובנת מאליה, ויש בעניין זה פרסומים בימים האחרונים בתקשורת על בסיס נתונים של חברות בי.די.איי וכן דאן אנד ברדסטריט, המצביעים על גידול ניכר במספר חברות הבניה המצויות בקשיים בדרגות שונות".

"מצבם של קבלני הביצוע של הבנייה החוזית והתשתיות קשה גם הוא שכן עלויות המימון השוטפות שלהם עלו מאוד והם מתקשים לגשר על הפער ההולך וגדל בין עלויותיהם לבין מועדי התשלום הנהוגים בענף. בעיה זו חמורה במיוחד בענף בו מתח הרווחים נמוך ונע בין 5% ל-10% בימים כתיקונם".

 

רדיו ynet

בשיחה עם רדיו ynet אמר סרוגו כי "בדרך כלל האביב מסמל התחדשות, אנשים היו עטים על משרדי המכירות, בטח בחול המועד. היום אנחנו רואים את זה פחות ופחות, משתי סיבות מרכזיות. הסיבה המרכזית יותר היא העלאת הריבית, שעלתה בלמעלה מארבעה אחוזים בחודשים האחרונים. אני קורא לזה "גלולת הרעל" של ענף הבנייה. נוצר מצב שבו רוכשי דירות לא מסוגלים לקנות ולכן עולים על הגדר. הריבית לא מייצרת להם אפילו דירה אחת, והצורך שלהם בדירה עדיין קיים ולכן הם שוכרים דירות. מהסיבה הזאת מחירי השכירות גם עולים במקביל לריבית ובעצם בנק ישראל במו ידיו מתדלק את האינפלציה".

"כרגע יש בעיה לקבלני הביצוע, כי הם אלה שמממנים בעצם את עבודות הבנייה. עד שמקבלים את התשלום על כל שלב שמתקדמים בעבודה – במיוחד קבלנים שעובדים עבור מדינת ישראל, בעבור הרשויות המקומיות. הבעיה היא שהריבית אוכלת להם את כל הרווח ובאמת קבלנים יכולים לקרוס כתוצאה מהמשך עליית הריבית. זה בצד האחד. בצד השני, הנגיד בעצמו אומר שהעלאת הריבית מטרתה לא להוריד את מחירי הדירות. יותר מזה, גם בנק ישראל פרסם השבוע מחקר בינלאומי שאומר שהעלאות ריבית לא עוצרות את מחירי הדירות", הסביר. "בסופו של דבר, הפתרון למשבר הדיור הוא הגדלת ההיצע. כרגע, בגלל המלחמה באינפלציה והעלאת הריבית יש ירידה בהיצע, וזאת הסכנה הגדולה ביותר. לכן אני סבור שבנק ישראל חייב למצוא איזונים בין להוריד את האינפלציה מצד אחד לבין הסכנה שתהיה גם בהאטה, גם בביטול, גם באבטלה וגם בעליית מחירי דירות".

על הממשלה אמר סרוגו "הממשלה נכון לרגע זה אינה מתפקדת לגמרי, בלשון המעטה. היא עסוקה רק בנושא הזה של הרפורמה. חוק ההיתרים, ידונו בו אחרי החג. אנחנו לא רואים נקיטת מדיניות פיסקלית ומאזנת את האינפלציה שגורמת לזה שהמחירים יעצרו בשוק". לדבריו, "הממשלה חייבת לתמרץ את ענף הבנייה ולאזן את המכה הזאת בעקבות הריבית. זה יכול להיות בערבויות, זה יכול להיות בהתחייבויות רכישה. בזמנו אריק שרון שהיה שר השיכון ורצה לגרום לזה שקבלנים יקנו יותר, הוא אמר 'תצאו לבנות. מה שלא תצליחו למכור המדינה תקנה'. ראה איזה פלא, גם לא היה צורך בזה. הייתה עלייה והדירות נמכרו. אותו דבר כאן. עכשיו צריכה המדינה לבוא ולהפחית מיסים. למשל, מס רכישה על רכישת קרקע. היום אנחנו משלמים שישה אחוזים על כל קרקע שאני קונה, ולמה? אני מגדיל את ההיצע. זה הזמן לעודד ולהפחית את מס הרכישה על הקרקע. או בדברים נוספים. המדינה גם יכולה לתת משכנתאות מסובסדות לזכאים. הם לא יכולים לעבוד, אז הם שוכרים דירות ועכשיו את מחירי השכירות. מה שאפשר לעשות כרגע זה לתת להם משכנתאות לזכאים. זה היה בעבר, צריך פשוט להחזיר את זה מתוך תקציב המדינה".

עוד מאמרים בנושא