בעקבות המלחמה – מחריף המשבר בענף הבנייה
עם עליית הריבית בשנה החולפת נוצר בענף הבנייה קיפאון, שרק החריף עם פרוץ המלחמה. עכשיו הקיפאון זולג לתעשיות הנלוות לענף: מלט, מטבחים ודלתות. המצב צפוי להחריף בחודשים הקרובים.
במפעל המלט נשר דווח על ירידה של כמעט 50 אחוז בהזמנות למיזמי בנייה. מבדיקת התאחדות התעשיינים עולה כי בקרב כל החברות המספקות חומרי גלם לענף הבנייה דווחה ירידה ממוצעת של 40 אחוז במכירות באוקטובר-נובמבר.
כ-70 אחוז מהחברות מעריכות כי ברבעון הראשון של 2024 תהיה ירידה ממוצעת של כ-35 אחוז במכירות, 20 אחוז מהן מעריכות שתהיה חזרה להיקף פעילות דומה לשגרה, ורק 10 אחוז מהחברות מעריכות שתהיה עלייה במכירות.
גם יבואנית המלט סימנט, מהמתחרות של נשר, צופה ירידה בהכנסותיה. הערכות בקרב יבואני המלט מדברות על ירידה של כ-50 אחוז בהיקף שיווק של סימנט. עם זאת, החברה דיווחה על עלייה של 30 אחוז בהכנסות ברבעון השלישי ביחס לרבעון המקביל אשתקד וכן מזינוק של 43 אחוז ברווח. הירידה במכירות לא צפויה לגרום לחברה הפסדים, אך תפגע ברווח של הקבוצה האם מספנות ישראל.
בינתיים, גם 30 אחוז מהזמנות המטבחים של קבלנים, שנעשות שנה מראש ומשולמות רק בעת האספקה לדירות, מתעכבות בשל עיכובים בבנייה. חברת חמת, שנוסדה כיצרנית מוצרי אינסטלציה ועשתה בשנים האחרונות השקעות גדולות בענף המטבחים, נאלצה לצאת לתהליך התייעלות, הכולל מתכונת שעות פעילות מצומצמת של אולמות המכירה, צמצום מספר ימי עבודה והפחתת שכר זמנית למנהלים ולנושאי משרה.
החברה הציבורית שספגה את המהלומה הישירה והכואבת מכולן היא יצרנית מוצרי הבנייה אינרום, שמפעל הצבעים שלה, נירלט, פועל משטח קיבוץ ניר עוז, אחד המוקדים העיקריים למתקפת חמאס. על פי דו"ח החברה נאמדה הפגיעה במחסני חומרי הגלם של המפעל ב-45 מיליון שקל, בתוספת 50 מיליון שקל ברכוש הקבוע.
למרות הירידות החדות שסופג ענף הבנייה מאז פרוץ המלחמה, 2023 הייתה שנה טובה לחברות הציבוריות של מוצרי הבנייה, הודות לשיא של כ-150 אלף דירות בתהליכי בנייה שנצברו בשנות הגאות בענף; מרבית החברות המשווקות מוצרי בנייה דיווחו עד כה על הכנסות יציבות ואפילו עולות יחסית לשנת השיא ב-2022.