ההתאחדות פועלת לקידום מתווה אישור לאיחור במסירת דירות בשל עצירת עבודות מאז 7 באוקטובר - בוני הארץ : בוני הארץ

ההתאחדות פועלת לקידום מתווה אישור לאיחור במסירת דירות בשל עצירת עבודות מאז 7 באוקטובר

ההתאחדות ממשיכה לפעול כדי להביא לתהליך טיפול באיחור במסירת דירות. חמישה חודשים חלפו מפרוץ המלחמה והממשלה עדיין לא הצליחה לפתור את המחסור בידיים עובדות בענף הבנייה בעקבות הסגר שהוטל על השטחים. ההתאחדות גייסה את ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועצת המשפטית והיום שותף במשרד פרטי שניסח הצעת מתווה למדינה שנועד לייצר ודאות ולמנוע תשלום פיצויים ענק לדיירים.

המתווה כולל הארכה של מועד המסירה הנקוב בחוזים לרכישת דירות בשבעה חודשים ויאפשר לשר השיכון יצחק גודלקנופף להאריך את התקופה הזו לפי שיקול דעתו לאחר התייעצות עם אנשי מקצוע במשרדו. מדובר באפשרות הכרחית, שכן מפרוץ המלחמה הגיעו רק כמה מאות עובדים חדשים אזרחי הודו וסרי לנקה, כך שהיום דרושים לקבלנים שבעה חודשי חסד לפחות.

בתקופה זו, מציע ההתאחדות למדינה – קבלנים לא ישלמו פיצויים ללקוחות, וגם תשלומי הרוכשים יידחו כך ששני הצדדים סופגים את העול הכלכלי. הדיירים נושאים בתשלומי שכר דירה לא צפויים, ואילו הקבלנים סופגים עלות של הארכת תקופת ההלוואה וערבויות שחוק המכר מחייב אותם ליטול.

המתווה הזה הכרחי משום שערב המלחמה עבדו בענף הבנייה 75 אלף פלסטינים, והם היוו 72 אחוז מהעובדים בעבודות רטובות – ברזלנות, טפסנות, טייח וריצוף. שאר העובדים בתחום הזה הם אזרחים זרים שמספרם ערב המלחמה היה כ-27 אלף, אך על פי המסמך גם 4,000 מהם עזבו וחזרו למולדתם. הענף ספג מכה נוספת משום שלדברי קמיניץ חמישה אחוז מכוח האדם בו הם עובדים שגויסו בצו 8 למלחמה.

האובדן מצטבר בכל אתרי הבנייה עקב המחסור בכוח אדם עומד על 9 מיליון ימי עבודה. גם בהערכה אופטימית כי יגיעו מדי שבוע 500 עובדים חדשים, עד אמצע השנה אובדן ימי העבודה יצמח לכ-16 מיליון ימים. בהתאחדות הקבלנים מעריכים כי בעקבות זאת, עד אמצע פברואר יהיה בממוצע לחברות הבנייה עיכוב של 91 ימים, אך אצל חברות שנשענו במיוחד על עובדים פלסטינים העיכוב מאמיר ל-131 ימים.

כדי לדחוף את הממשלה לנקוט בפעולה, קמיניץ נעזר גם בכלים משפטיים. לטענתו במצב הדברים היום הסיכוי של קבלנים שמוסרים דירות באיחור להימנע מפיצויים גבוה, משם שבתי המשפט יכירו בכך שהמלחמה הובילה לכך שהתקיימו תנאים שמאפשרים לא לעמוד בחובה החוזית.

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "המכתב המדובר התקבל במשרדנו בימים האחרונים, נלמד את תוכנו ונגיב. מטרתנו לדאוג לשמירה על הרציפות התפקודית בענף, ובמקביל לשמור על זכויות הרוכשים. בחודשים האחרונים אנו פועלים עם כלל הגורמים הרלבנטיים למציאת מתווה בנושא, כל האפשרויות נמצאות על השולחן".

לחצו לכתבה המלאה

עוד מאמרים בנושא