המצב שלנו הוא גרוע, אולי הגרוע ביותר בתולדות המדינה. אין לנו עובדים כבר חמישה חודשים עוד מעט. הענף מדשדש לחלוטין, התחלות הבנייה ירדו" - בוני הארץ : בוני הארץ

המצב שלנו הוא גרוע, אולי הגרוע ביותר בתולדות המדינה. אין לנו עובדים כבר חמישה חודשים עוד מעט. הענף מדשדש לחלוטין, התחלות הבנייה ירדו"

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, התארח בפודקאסט "האינטרסנטים" של מגזין TheMarker כדי לדבר על המצב בענף הבנייה בצל המלחמה. "המצב שלנו הוא גרוע, אולי הגרוע ביותר בתולדות המדינה. אין לנו עובדים כבר חמישה חודשים עוד מעט. הענף מדשדש לחלוטין, התחלות הבנייה ירדו", אמר.

"מה שמעורר דאגה זה העובדה שחמישים אחוז מאתרי הבנייה היום סגורים, וזה הנתון הקשה ביותר. ברגע שלא מייצרים פעילות אז מצבן של חברות הבנייה, היזמים, הולך ומתדרדר. זה חושף את הבנקים לסיכונים, בטח כאשר אותם קבלנים לקחו מימון גבוה. לכן יש לזה השפעה ולכן הנגיד מודאג. ענף מרכזי כמו ענף הבנייה לא יכול לעבוד. יש לזה השפעות גם על הכנסות המדינה ממיסים, על הגירעון של המדינה. יש לזה השלכות על תעשיות אחרות כמו תעשיות הבנייה. אם ניקח לדוגמה את רדימיקס, אחת התעשיות הגדולות ביותר בענף הבנייה היום שבימים כתיקונם מגלגל מחזור של שלושה מיליארד שקל בשנה, היום הוא עובד בתפוקות של אולי 30-40 אחוז", הוסיף סרוגו.

"בימים כתיקונם באמת כמות הדירות שלא נמכרות או החדשות עומדת על 50 אלף ולכן יש כאן עלייה, אבל הנתון הזה קצת מטעה. זה לא שיש פה 63 אלף דירות על המדף מוכנות למסירה גמורות, אלא מדובר בדירות שחלקן נמצא בכלל בשלב היסודות וחלקן בשלב הגמר. זה מתפרס לאורך כל שלבי הפרויקט וזה מתוך 180 אלף דירות שנבנות ממש בימים אלה. לכן מדבר בסך הכול על שליש מהדירות שלא מכרו ושני שליש כן מכרו. ולכן הנתון הזה הוא לא נתון שהוא משמעותי. נכון שיש עלייה, וזה מראה על כך שהביקושים ירדו ב-50 אחוז ולכן יש כאן עלייה בכמות הדירות שלא נמכרות. זה גם גורם לכך שהיזמים והקבלנים מתחילים פחות התחלות בנייה. ברגע שיש לי יותר ויותר דירות שלא מכורות אז אני מתחיל פחות", הסביר סרוגו.

אז האם הפתרון הוא הכנסת עובדים פלסטינים מיהודה ושומרון או הבאת עובדים זרים מחו"ל? סרוגו סבור שהמדינה לא עושה מספיק כדי לקדם אף אחד מהפתרונות האלה. "אנחנו מאוד מאוכזבים מהיכולת, או יותר נכון אי-היכולת, של הממשלה להביא לנו כאן עובדים. צריך להבין, הממשלה היא זו שמכתיבה את העובדים. אני לא יכול להביא עובדים מאיפה שאני רוצה. היקף העובדים הזרים היה מוגבל ל-20 אלף, הכניסו לנו קרוב ל-100 אלף עובדים פלסטינים. עכשיו הפלסטינים אינם. אמנם הגדילו את המכסות של אספקת העובדים, אבל המדינה היא זאת שאחראית להביא אותם. כמות הרגולציות, הבירוקרטיה והכבלים שהמדינה שמה לעצמה, זה פשוט לא יאומן. מסטארט אפ ניישן, ממצב שהישראלי יודע לאלתר, הוא יודע לפעול מחוץ לקופסה, הפכנו להיות מדינה מסואבת, קשיחה, עם רגולציה מיותרת. איפה עניי עירך קודמים?", הוא אומר.

אז מה הפתרון? "הפתרון הוא שהקבלנים בעצמם יביאו את העובדים מכל מדינות העולם. יש עובדים טובים במקסיקו, בברזיל, בהודו, באירופה. הקבלנים יחליטו מאיפה הם רוצים להביא את העובדים, שיגיעו לפה. אחרי שהם יהיו על הפיגומים נסדר אותם בתוך התאגידים ונבדוק אותם. מובן שצריך לשמור על רגולציה בסיסית כדי שלא יהיה סחר בבני אדם. אבל אם יש חמישה אחוז תפוחים רקובים שעושים את זה, זאת לא סיבה להעניש את כל ה-100 אחוז. יש כאן מצב שקבלנים לא יגמרו פרויקטים. צריך להבין שזה משפיע על החיים של כולנו. גם על בתי ספר שלא ייפתחו ב-1 בספטמבר, אנחנו נהיה מדינת עולם שלישי שבה כמות התלמידים בכיתה עולה על 40. זה משפיע לנו על כל החיים והמדינה לא מבינה את זה. זה פשוט חוסר אונים", מסביר סרוגו. "הממשלה מתנהגת בחוסר עקביות. כל משרד מושך לכיוון אחר. משרד הביטחון והשב"כ והמל"ל והמתפ"ש והצבא כולם אומרים תכניסו את הפלסטינים. יש כוונה להכניס את הפלסטינים בהמשך אז תביאו אותם היום".

לחצו לפודקאסט המלא

עוד מאמרים בנושא