המשבר בענף הבנייה בצל המלחמה
בדיון מקוון שנערך ב"מרכז הנדל"ן" בנושא המשבר בענף הבנייה בזמן חירום אמר סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, עמית גוטליב: "צריך להבין שאין הבדל בין אתר בנייה לבין רמי לוי ושופרסל שמעסיקים ערבים או בתי חולים. אתר הבנייה יודע לעבוד עם כולם, ובכל מקרה אין היום עובדים שמגיעים מהרשות הפלסטינית או מעזה. אמירות של חלק מהרשויות המקומיות שערבים ישראלים לא יכולים לעבוד באתרים מטופלים על ידינו במלוא החומרה". בדיון השתתפו סמנכ"לית יזמות ובנייה בהתאחדות, ניצן פלדמן ומנכ"ל ובעלי מרכז הנדל"ן דן קצ'נובסקי.
לדברי גוטליב, המשמש גם כסמנכ"ל כספים ופיתוח עסקי בקרינסקי-גוטליב, "אם מישהו חושב שאנחנו נהנים שהאתר סגור, אם מישהו מהענף חולם שבתקופה כזו, כשהמדינה מוציאה מיליארדים על הביטחון, שיהיה לה מספיק כסף לתת לו על זה שהאתר שלו סגור – הוא לא מבין את האירוע. המדינה אולי תיתן הטבות מינימליות אך בעתיד צפויה העלאת מיסים. בזמן שהמדינה עסוקה בלקחת כל שקל מכל משרד אין לה אפשרות לעזור".
גוטליב הסביר שהמלחמה תפסה את ענף הבנייה בעיצומה של תקופה מורכבת מלכתחילה. "ב-4 חודשים האחרונים הרשויות המקומיות עבדו בהילוך ראשון או שני, כי הם היו בבחירות וניהלו קמפיין ומשרד הפנים ביקש לא להעלות תוכניות גדולות. ההחלטה של הכנסת לדחות את הבחירות המקומיות בעוד 3 חודשים תגרום למצב שכמעט שנה שלמה תהיה שנת תכנון אבודה. אנחנו צופים ירידה דרמטית עוד יותר בהתחלות הבנייה ממה שצפינו ואת המשמעויות אתם בטח מבינים".
סמנכ"לית ומנהלת אגף יזמות ובנייה בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, ניצן פלדמן, אמרה כי נעשתה הרבה עבודה מול הרשויות המקומיות. "נכון להיום מרבית הרשויות המקומיות פתחו את אתרי הבנייה. יש כמה רשויות שבהן עדיין סגור כמו רמת גן, בת ים, גבעת שמואל ועוד. אנחנו מנסים לייצר מתווה משותף שירגיע אותן".
עוד אמרה כי "להערכתנו יש היום 30-40 אלף דירות שהן לקראת טופס 4 ויכולות לצאת לשוק במהירות. 10,000 יכולות להגיע למפונים. זה משהו שהסברנו למנהל התכנון והם הבינו. הם הוציאו הנחיות שקוראות לרשויות להבין את גודל השעה אבל לצערי הרב זו רק בקשה כי אין להם סמכות על רשויות מקומיות".
לדבריה, כבר היום החוק מאפשר לרשויות המקומיות לשחרר בתנאים את תעודת הגמר. "זה אינטרס לאומי. אנחנו הצענו מתווה גם למדינה שיאושרו רק הדברים הדחופים כמו חשמל, כיבוי אש וחוץ מזה תנו לרוץ. במקביל, כיום חסרים 100,000 עובדים בעבודות הרטובות. יש גם מנהלי עבודה שחסרים. יש אתרים שאי אפשר לעבוד בהם בגלל הנחיות פיקוד העורף והעובדה שיש שם לחימה. פנינו גם למשרד השיכון וברגע שנבין לכמה זמן זה יימשך נדע איך לפעול".