חזרה לפעילות באתרי הבנייה - בוני הארץ : בוני הארץ

חזרה לפעילות באתרי הבנייה

אחרי שבסוף השבוע האחרון חזרה הפעילות באתרי הבנייה בסוף השבוע האחרון כבר החלה פעילות באתרים במספר ישובים, בין היתר הרצליה וראש העין, תושבים בערים אלה מודאגים, בעיקר מפתיחת אתרי בנייה ליד מוסדות חינוך. עם חזרת הפעילות בתל אביב-יפו, הוציאה העירייה הודעה בה נכתב כי "החזרה לפעילות באתרי הבנייה תיעשה בתנאים שנועדו לצמצם אי נוחות וחשש מפגיעה בביטחון הציבור". בין התנאים: "כלל העובדים באתרים יהיו אזרחי ישראל בעלי תעודת זהות כחולה או עובדים זרים עם רישיון עבודה בתוקף; במהלך הפעילות באתרים יהיו הסדרי תנועה מוגבלים – לא יהיה ניתן לסגור כבישים או מדרכות; איסור על לינת הפועלים באתרי העבודה; לא ניתן יהיה לבצע עבודות לילה".

מהתאחדות הקבלנים נמסר כי בנוסף לערים אלה, צפויה להתחדש הפעילות בהתאם להנחיות פיקוד העורף בין היתר בהוד השרון, זכרון יעקב, חדרה, אור יהודה, אור עקיבא, אילת, אשדוד, באר יעקב, באר שבע, בני ברק, חולון, חיפה, טבריה, כפר סבא ועוד. עם זאת, ראשון לציון, רמת גן, בת-ים, גבעתיים ורחובות הודיעו שלא יפתחו.

מפיקוד העורף נמסר כי "בהתאם להחלטת ממשלה המגדירה הפעלת משק חיוני למדינה בשעת חירום, מותרת עבודתם של מנופאים ועגורנים, בכפוף להנחיות ההתגוננות של פיקוד העורף. ההחלטה המדוברת הנה החלטה מספר 1080. במדיניות ההתגוננות (בנספח המתייחס לענף הבנייה) מובהרות הנחיות התגוננות ייעודיות למנופאים ועגורנים.

"מצורפות ההנחיות לפעילות הכרחית בשטח פתוח: צמצום נוכחות פיזית של כוח האדם למינימום הנדרש לצורך פעילות חיונית בלבד, על פי קביעת המשרד או הגוף; עובדים בשטח פתוח ללא גישה למרחב מוגן תקני או למבנה – עבודה עם ציוד מיגון אישי בהישג יד; בקבלת התרעה – על העובדים להיכנס למרחב הכי מוגן שיש בזמן ההתגוננות העומד לרשותם. אם לא ניתן, יש ללבוש ציוד מיגון אישי, לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות בידיים".

החשש בענף הנדל"ן הוא שאם יעצרו לחלוטין העבודות באתרי הבנייה לתקופה ארוכה, וככל שיהיו חסרים פועלי בניין, הדבר יוביל לקריסה של חברות ביצוע בענף ולעיכובים נוספים בהתחלות הבנייה של דירות חדשות, שגם כך מצויות בירידה, ובעקבות זאת המחסור החמור בהיצע יחידות דיור ימשיך להעמיק, מה שיוביל בהכרח לעליות מחירים.

בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ ובהתאחדות התעשיינים טוענים כי בכל יום שבו אתרי הבנייה אינם פועלים, המשק מפסיד 150 מיליון שקל. לדבריהם, מעל 80 אלף עובדים פלסטינים, שמהווים את כוח האדם המרכזי בענף, נמצאים בסגר, כ-5,000 מתוך 18 אלף עובדים זרים כבר עזבו את ישראל, והחשש הוא שעובדים הזרים שלא יכולים לעבוד, יעזבו את המדינה תוך מספר ימים, וכתוצאה מכך הענף יאבד את יכולתו לעבוד ויושבת לחלוטין. לטענת ההתאחדות, המשמעות היא קריסה של לא מעט חברות בנייה, אשר אינן מקבלות כספים על דירות שמכרו ואינן יכולות למכור דירות חדשות.