מחירי חומרי הגלם יורדים, אך מדד תשומות הבנייה ממשיך לעלות - בוני הארץ : בוני הארץ

מחירי חומרי הגלם יורדים, אך מדד תשומות הבנייה ממשיך לעלות

למרות הירידה במחירי חומרי הגלם, מדד תשומות הבנייה זינק מתחילת השנה ב-4.4 אחוזים.

זאת משום שחומרי הבנייה מהווים רק חצי מהמדד, והמשבר בשרשרת האספקה והתנודתיות במחיר הדלק מונעים מהרוכשים להנות מהירידה במחיריהם.

בחצי הראשון של שנת 2022 עלה מדד תשומות הבנייה בקצב של שישה אחוזים בכל חודש. ברבעון השני של השנה הגיע קצב העלייה לשיא של 6.6 אחוזים. מחירי סחורות רבות ירדו בצורה משמעותית בחודשים האחרונים, בדגש על הסחורות המשמשות לבנייה. רק 40 אחוז ממחיר דירה חדשה מוצמד למדד בעקבות תיקון לחוק המכר. העלייה הזאת עולה לרוכשי הדירות עשרות ומאות אלפי שקלים. קצב עלייה שנתי של כ-15 אחוז במחירי הדירות עצמם יוצר מציאות קשה מאוד עבור הרוכשים. הירידה העולמית במחירי הסחורות לא באה לידי ביטוי בארץ. מאז המשבר העולמי שנגרם ב-2020 בעקבות הקורונה הייתה עלייה חדה מאוד, והירידה האחרונה היא של 10-30 אחוז בלבד.

"צריך לשים את הירידות האלה בפרופורציה", מסביר סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ניר ינושבסקי. "הפלדה, למשל, ירדה ב-33 אחוז מהשיא, אבל מינואר 2020 ועד היום היא עלתה ב-114 אחוז, וזה אחרי הירידות האחרונות. מחירי השינוע ירדו ב-39 אחוז, אבל עלו מינואר 2020 ב-620 אחוז, כלומר אנחנו עדיין במחירים גבוהים פי שלושה וארבעה מהמחירים שהיו טרם משבר הקורונה. אני שמח שיש ירידות, ומקווה שהכול יוזל, אבל אנחנו כקבלנים לוקחים את זה בעירבון מוגבל מאוד. למעשה, אי הוודאות והתנודתיות הזאת רק מגבירות את העליות. ה'זיגזג' הזה מלחיץ עוד יותר את השוק".

המשבר ברוסיה עוד לא נגמר ומחירי ההובלה הימית לא התייצבו. גם למשבר בין ארצות הברית לסין סביב ביקור ננסי פלוסי בטייוואן עשויות להיות השלכות רבות. "רוסיה ואוקראינה הן יצרניות גדולות בתעשייה שלנו, בעיקר של מתכת, פלדה, מחצבים וכדומה", מוסיף ינושבסקי, "ורוסיה די החריבה את המפעלים באוקראינה במהלך המלחמה. נניח שבסוף השנה הכול נגמר – אוקראינה תצטרך לשקם את עצמה, וגם את מפעלי התעשייה שלה. המשמעות היא עלייה בביקוש לסחורות, ללא שינוי ביכולת התפוקה, המקומית והעולמית. ממש כמו עם מחירי הדיור כאן בישראל – כשיש ביקוש גדול ואין היצע מספיק, המחירים עולים. לכן אני לא אופטימי שנראה ירידות מחירים גדולות".

"אסור לשכוח שישראל גם איננה שחקן בשוק הזה. היא לא יצרנית של מוצרי גלם ולכן מושפעת מאוד מהשוק הגלובלי. כדי שתהיה השפעה על השוק בישראל, צריכה להיות ירידה לא ספקולנטית במחירי הסחורות – כלומר שהיצע הסחורות יגדל. היצע לוקח זמן לייצר ולוקח זמן להוביל, ולכן יהיה כאן לדעתי תהליך ממושך".

עוד מאמרים בנושא