מחסור קשה בעובדים. ראול סרוגו: "אנחנו רואים כל הזמן פשיטות רגל"
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, התארח בתוכנית של רינו צרור בגלי צה"ל כדי לדבר על המחסור בעובדים בענף הבנייה. "נפח הפעילות עומד על כ-35-40 אחוז בלבד, תעשיות הבנייה על סף קריסה. יש לנו כאן בעיה קשה מאוד", הוא אמר. "אנחנו רואים כל הזמן פשיטות רגל. כל שבוע יש פשיטות רגל, כל שבוע נסגרים עסקים בתחום הבנייה. קבלנים מפסיקים לבנות, הם מיואשים. במיוחד בתחום הביצוע והתשתית".
זה לא רק עניין של חוסר הזדמנויות. כבר היה מקרה שעיריית תל אביב אישרה והיזמים לא לקחו. לדברי סרוגו, "זה כבר עניין אחר. הוא נוגע לחוסר בעובדים, אבל יש מצב של חוסר כדאיות כלכלית היום להתחיל פרויקטים כל עוד היזמים לא מכרו את הדירות שכרגע הם בונים, ולכן הם מושכים את הזמן. הם לא ממהרים להתחיל התחלות בנייה חדשות. זה קשור לעניין אחר שהיו צריכים לטפל בו, לגרום להאצת ענף הבנייה ולגידול בהתחלות הבנייה, ויש דרך לעשות את זה. אבל בעיית העובדים היא הבעיה החריפה ביותר. אנחנו זקוקים ללפחות 80 אלף עובדים זרים. כרגע יש 18 אלף".
"יש רצון טוב של הגורמים במשרד השיכון וברשות ההגירה במשרד הפנים להביא את העובדים. אבל מה? יש קושי אובייקטיבי שנובע מזה שלהביא עובדים למדינה שנמצאת במלחמה זה לא דבר פשוט, וגם רקעים פוליטיים. למשל, סין לא מוכנה לשלוח לכאן עובדים זרים כי היא תומכת בציר של איראן-רוסיה. ומעבר לבעיות האובייקטיביות, המדינה לא מבינה וכאן זה נוגע לראש הממשלה. הוא בעצמו צריך לקבל החלטה ולהוביל מהלך. המדינה לא מבינה שברגולציה הקיימת, ולא משנה כרגע אם מסיבות מוצדקות או לא, אי-אפשר להביא במהירות עובדים זרים. ניתן לך פשוט דוגמה: אחרי שאתה ממיין את העובדים בהודו, נניח, הדרישה של מדינת ישראל ברגולציה שלה היא שהשוטר המקומי במשטרת דלהי יבקר בביתו של העובד וייתן לו אישור שהוא תעודת יושר", הסביר סרוגו.
"אנחנו למשל רוצים, מבקשים, דורשים מהממשלה שיאפשרו לקבלנים להביא בעצמם את העובדים. כל קבלן יביא כמה עובדים שהוא צריך. אנחנו, התאחדות הקבלנים, נהיה הרגולטור מצד המדינה על הקבלנים, נגבה מהם ערבויות, נחתים אותם על כל הטפסים שהם צריכים לחתום עליהם ושהקבלנים יביאו ישירות", הוסיף סרוגו.
"ענף הבנייה במצב של קומה. זה המצב שכרגע הוא נמצא בו, וזה מזיק לכלכלת ישראל ולמדינת ישראל, גם בהכנסותיה ממיסים וגם בתוצר שהמדינה מייצרת. הרי סביב ענף הבנייה יש לך ענפים נוספים שתלויים בו. לא סתם הענף מוגדר כקטר שמוביל את המשק. לדוגמה, מה עושים השמאים היום? מה עושים עורכי הדין? מה עושים רואי החשבון שקשורים לענף הבנייה? רב בריח שלח מחצית העובדים שלו לחל"ת. כנ"ל רדימיקס, כנ"ל נשר – תראה מה מצבה של נשר. על הפנים. אז יש כאן בעיה קשה והמדינה מגלגלת עיניים. אלה הרגולציות, אלה הבעיות המשפטיות שיש. זה בלתי אפשרי", אמר סרוגו לסיום.