ניר ינושבסקי: "זה נוהג מאוד מאוד רווח לא לשלם בזמן לקבלנים על עבודות שהם עשו"
סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ניר ינושבסקי, התארח בתוכנית כדי לדבר על חובות הרשויות המקומיות לקבלנים שאינם משולמים עקב המצב. "זאת תופעה רחבה מאוד של גם הפרת חוק וגם פשוט הזנחה פושעת. לא משלמים לקבלן בזמן מאלף ואחת סיבות, ואני מאוד שמח שגם חבר הכנסת ינון אזולאי וגם חברי הכנסת הנוספים ובליאק בראשם העלו את הנושא הזה לסדר היום, כי מסתבר שמדינת ישראל לא יודעת מה קורה עם הכסף. זאת אומרת, הבעיה בשלטון המקומי זה שרוב הכספים שהוא מקבל למימון פרויקטי בניה זה תקציב של משרדי ממשלה שונים. אם זה כיתות אז זה משרד החינוך או אם זה משרד התחבורה או מפעל הפיס או משרד הפנים או כל אחד מאלה. הוא מעביר את הכסף לפי דרישה של העירייה, והעירייה לפעמים משלמת בזמן לקבלן, לפעמים מחזיקה את הכסף אצלה ומשלמת לו כשהיא יכולה, כשהוא תובע אותה או כשקורה איזה משהו. אבל זה נוהג מאוד מאוד רווח לא לשלם בזמן לקבלנים על עבודות שהם עשו", אמר ינושבסקי.
"150 יום זה הזמן המוגדר בחוק לשלם לקבלן. כל החשבונות שאצלנו הם חשבונות שחרגו ממועדי התשלום. זאת אומרת, לא מספיק שיש 150 יום, שזה פרק זמן מטורף, חמישה חודשים, אלא שגם בזה לא עומדים", הוסיף.
ואיך כל זה קשור למלחמה? לדברי ינושבסקי, "התופעה הייתה עוד לפני המלחמה. מה שקרה במלחמה פשוט, זה שמצוקת הקבלנים התחדדה. זאת אומרת, מה קורה בעצם? קבלן מממן את הפרויקט עבור המדינה או עבור העירייה. אז אם היית במצב שהריבית היא אפס והמדד הוא אפס, לא כל כך הפריע. היום הריבית לקבלנים היא כבר דו-ספרתית. הקבלנים לא מצליחים לקבל מימון בכלל, ועכשיו פתאום באים הבנקים ואומרים לקבלן 'זוכר שאתה מממן עירייה כלשהי? עכשיו תביא עוד כסף', כי פתאום זה לא בטוח, כן? השוק התערער. זה לא מצב סביר".
ולמה המצב לא טוב יותר ביישובים שמחוץ לאזור המלחמה? "אין עליהם פיקוח. זה פשוט הסיבה. הם יכולים לעשות את זה, הם יודעים שקבלן מאוד חושש ממזמין עבודה ולא רוצה לתבוע ולא רוצה להתלונן, וזה האירוע. זאת אומרת, הולכים ורודפים ושומעים סיפור שהמדינה לא שילמה או כן שילמה והוא כן קיבל כסף או לא קיבל כסף – כאילו, אני ספק. אם אין לכם כסף, אל תבנו. זה לא אמור לעניין אותי אם הבאת את הכסף מהבנק או מהמדינה. לא יכול להיות שראש רשות מתחייב, הקבלן יעבוד, יגיש חשבון, החשבון יאושר והכסף לא יגיע אף פעם", הסביר ינושבסקי.
איפה הכסף הזה נמצא? "מסתבר שלא רק אני לא יודע, אלא אף אחד במדינה לא יודע איפה הכסף הזה נמצא. המדינה הצהירה שהיא מקימה מערכת חדשה כדי לעקוב אחרי חשבונות ולדעת האם הכסף שהיא העבירה לעירייה בכלל משולם או לא. אני כקבלן לא יודע איפה הכסף תקוע וזה גם לא מתפקידי. אני לא אמור לדעת את זה".
"כל החשבונות שאנחנו הגשנו הם חשבונות סופיים. הפרויקט הסתיים, הוחלף, נמסר למזמין. המזמין לא שילם חשבון סופי. חשבונות סופיים העירייה מחזיקה ערבות בנקאית של עשרה אחוז בערך של הקבלן, קיבלה את הבניין ולא שילמה לו כי היא מתווכחת שאם הוא הגיש 100, האם מגיע לו 50 או 80. קודם כל, תשלמי כמה את חושבת שמגיע מיד. שתיים, תשחררי את הערבות", אמר ינושבסקי לסיום.