ראול סרוגו ערב פרסום המדד במהדורה המרכזית של כאן 11: "עליית הריבית משנה את כללי המשחק. הקבלנים חוששים ממיתון"
אחרי ששיווק הקרקעות הגיע בשנה האחרונה לשיאים חסרי תקדים, נשאלת השאלה האם תוצאות הבחירות האחרונות יהיו טובות לענף הבנייה. מקורות בענף הבנייה העריכו באחרונה כי העלייה החדה במכירות המגרשים עשויה להיות זמנית. חלק מהעלייה היה אפקט "השתחררות הפקק": התאוששות פתאומית של ענף הבנייה ממגפת הקורונה והיעדר תקציב מדינה.
במשרדי השיכון והאוצר התחזיות אופטימיות: מכרזים גדולים במתחמי דיור ענקיים צפויים להתפרסם בשנת 2023, כמו על קרקעות הבסיס הצבאי שפונה ליד כפר סירקין, ובאזור קריית גת, יבנה ובאר שבע. שיווק קרקעות והתחלות הבנייה יגדילו את מלאי הדירות הבנויות רק בעוד כשלוש שנים – משך הזמן הנדרש לבניית דירה ישראל.
רוב הדירות שנמכרו השנה נמכרו על הנייר, על חשבון הבנייה בשלוש השנים הקרובות. הגורם העיקרי לשינוי בשוק הוא עליית הריבית ומיצוי האפשרות של רוכשי הדירות להמשיך ולממן את עליות המחירים. בינתיים, הקבלנים מציעים הנחות בשטח – במחירי תוספות המטבח, בדיווח תשלומים ללא ריבית, ויתור על עליית המדד ועוד. את השינוי אפשר לראות גם במכרזי הקרקעות: לאחר שנה שבה כמעט כל מכרז שפורסם נחטף במחירים גבוהים, חלק מהמכרזים מתחילים להיכשל, בעיקר בדרום, והמחירים שמצליחים זוכים למחירים נמוכים מהערכות השמאי.
שאלת עליית המחירים אמר נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו: "אני לא יודע אם המחירים ירדו או יעלו. יש בעיקר אי-ודאות". "יש כרגע ירידה בהתחלות הבנייה, וזו ירידה 20 אחוז מהקצב השנתי שהיה בשנה האחרונה".
"אין ספק שעליית הריבית משנה את כללי המשחק", אומר סרוגו. "מצד הביקוש, ההשפעה ניכרת במיוחד בשוק הדירות היקרות, במחירים של 4 מיליון שקל ויותר. אנשים עדיין מתעניינים, אבל למוכרים קשה יותר לסגור עסקאות, ובפועל נחתמות פחות עסקאות מבעבר. לגבי השוק הכללי, צריך לזכור ש-68 אחוז מהדירות שנמכרו הן על הנייר. הדירות נמכרו והקבלנים לא לחוצים להוריד מחירים. אבל גם היצע הדירות יורד בגלל הירידה בפעילות הבנייה. הקרקע התייקרה, עלויות המימון עלו באופן דרמטי – וזה משפיע על הקבלנים ועל היזמים. הם חוששים ממיתון במקרה שעליית הריבית תימשך, ומעדיפים לשים רגל על הבלמים. בכל פעם שיש האטה אנחנו רואים את זה בירידה בהתחלות הבנייה".