ראול סרוגו: ראשי הערים בישראל לוקחים בשבי את התושבים - בוני הארץ : בוני הארץ

ראול סרוגו: ראשי הערים בישראל לוקחים בשבי את התושבים

בעקבות הודעת "פורום ה-15", המאגד את הערים הגדולות והעצמאיות בישראל, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, הודיע כי "זהו גול עצמי של ראשי הערים הגדולות שפוגעים במתכוון בתושבים שלהם. הם לוקחים בשבי את תושבי הערים שלא יוכלו להיכנס לדירות שלהם שכבר נבנו, ואת אלה שבניית הדירות החדשות שלהם תידחה בחודשים ארוכים. דווקא בתקופה של קושי אמיתי לצאת ולבנות דירות חדשות, השביתה הזו תפגע מאוד בהיצע הדירות ותגרום להעלאת מחירי הדירות ושכר הדירה".

 

הערים שבהן לא תתקיים פעילות הן כל חברות פורום ערי ה-15: אשדוד, באר שבע, גבעתיים, הרצליה, חדרה, חולון, חיפה, כפר סבא, נתניה, פתח תקווה, ראשון לציון, רחובות, רמת גן, רעננה ותל אביב-יפו, שעומדת בין היתר בראשות הפורום באמצעות ראש העיר רון חולדאי. כמו כן, הפורום כולל עוד שתי עיריות שהצטרפו בשלב מאוחר יותר: עיריות אשקלון ועיריית רמת השרון. חולדאי מסר: "ממשלת ישראל הולכת בניגוד גמור למגמה המקובלת בכל מדינות העולם, ובמקום לחזק את השלטון המקומי ולהרחיב את סמכויותיו ואת משאביו – היא מחלישה ומרוקנת אותו מתוכן.

 

"חוק ההסדרים שהממשלה מקדמת בימים אלה – הכולל בתוכו את הקרן להלאמת ארנונה, פרק תכנון ובנייה ופרק תשתיות לאומיות – הוא לא פחות ממתקפה ממוקדת של השלטון המרכזי על הערים הגדולות, תוך ביטול, איון ודריסה של סמכויות התכנון, הפיתוח, הרישוי על הבניה, הרישוי העסקי, איכות הסביבה והבריאות שלנו. ובנוסף על כל זה – הלאמה של הארנונה העסקית של הערים, דבר שיוביל לפגיעה קשה באיתנות הפיננסית הבסיסית שלנו וביכולתנו לספק שירותים למיליוני התושבים שלנו ולמיליוני המבקרים המגיעים לערים מדי יום".

 

היקף התחלות הבנייה בישראל צנח מאמצע השנה שעברה ביותר מ-15 ולהערכת ההתאחדות, הוא צפוי לעמוד ברבעון הנוכחי על 15 אלף יחידות דיור או פחות. הירידות נמשכות והיקפי הבנייה נחתכים בעיקר לאור אי הוודאות בענף ובמשק והעלאת הריבית על ידי בנק ישראל.

 

אחת הדרישות של פורום ה-15 היא להוציא מחוק ההסדרים את סעיף הקמת קרן הארנונה החדשה, שמטרתה לאזן את חלוקת תשלומי הארנונה בין הרשויות. במסגרת קרן זו, רשויות יקבלו מענק של 2,000 שקל עבור כל היתר בנייה שניתן מאז 2021, אך המימון יגיע מהפרשת כספי ארנונה שאינה למגורים. המשמעות מבחינת הפורום היא שערים חזקות עם פעילות מסחרית ענפה, יפרישו את עיקר התקציב, מה שיפגע בהכנסותיהן. בנוסף לקרן, הופץ להערות הציבור תזכיר חוק לשילוב נציגים של משרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות במוסדות התכנון. בתזכיר מוצע להגדיל את מספר הנציגים מטעם הממשלה בהרכב הוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה. על-פי התזכיר, נציגי הממשלה הנוספים ימונו מטעם משרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות.

 

טענת הפורום היא כי תזכיר חוק ההתחדשות העירונית, לפיו מנהל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית יהיה מוסמך להכריז על שטח כמתחם פינוי בינוי, יפגע בדריסת הרגל של העיריות בתחום, שכן לא יהיה צורך בתיאום, אישור או הסכמת העירייה. סעיף נוסף שמטריד את הפורום הוא סעיף המאפשר למדינה לקדם פרויקטים של תשתיות לאומיות בשטח העיריות ללא אישורן.

"דווקא אנחנו יכולים לתווך בין העיריות לבין הקבלנים, ויחד להגיע לכלים שיקדמו מהר יותר תחילת וסיום הבנייה", אומר סרוגו. "העיכובים פוגעים קשות בזוגות הצעירים. להשבתה כזו, מצד ראשי הערים, תהיה גם תרומה שלילית באשר להעלאת מחירי הדירות, שדווקא עתה נמצאים בהתמתנות. מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה עצירה של ענף הבנייה והתשתיות וכשזה קורה, המחיר שהיא משלמת הוא אדיר". לדבריו, "הכלכלה הישראלית כולה תלויה בהמשך עבודת הבנייה. ענף הבנייה מהמעסיקים הגדולים במשק, עם מעל 250 אלף עובדים ישראלים, ושיתוקו הוא פגיעה ישירה בהם. הענף הוא גם אחד הלווים הגדולים במשק והיקף האשראי שלו מהמערכת הבנקאית נע סביב טריליון שקל, ולכן שיתוקו הוא פגיעה מסוכנת מאוד ביציבות הבנקים ובמשק כולו".

 

לחצו לקריאת האייטם באתר ynet

לחצו לקריאת תגובת ההתאחדות בגלובס

לחצו לקריאת תגובתו באתר TheMarker:

לחצו לקריאת תגובת ההתאחדות באתר וואלה!:

 

עוד מאמרים בנושא