תכנית המאבק במחירי הדיור - בוני הארץ : בוני הארץ

תכנית המאבק במחירי הדיור

מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ, אמנון מרחב, התארח ברדיו גלי ישראל כדי לדבר על תוכנית המאבק בעליות המחירים. "קודם כל, כל המצב של עליות המחירים המטורפות, של אבדן השליטה במחירי הנדל"ן, הוא לא טוב לציבור כמובן וגם לא לקבלנים. המרוויחה היחידה מעליית המחירים זו הקופה של מדינת ישראל, שבשנת 2021 התעשרה ב-80 מיליארד שקל בזכות הטרפת הזאת. לכן, התאחדות הקבלנים, מתוך הניסיון שלנו, אנחנו קראנו למדינת ישראל להציג תוכנית חירום לאומית לפתרון הבעיה. כי זה אירוע שמלווה אותנו כבר מעל 15 שנים והממשלות נכשלות פעם אחר פעם בפתרון הבעיה. עכשיו מה צריך לעשות? מאוד פשוט. צריך עסקת חבילה שבה יהיו שותפים שלושה צדדים. הממשלה מצד אחד, שצריכה לזרוק לשוק קרקע לבניית 300 אלף יחידות דיור. יש לממשלה את הקרקע, היא פשוט צריכה לשווק אותה במלואה, את הכול לשים בהיצע. שתיים, הרשויות המקומיות. היום להוציא היתר בנייה לדירות במדינת ישראל, לוקח במקרה הטוב שלוש שנים, בממוצע חמש שנים ויש גם תוכניות שתקועות עשור ו-12 שנים ו-15 שנים. לכן, הרשויות המקומיות צריכות לקצר את תהליכי היתר הבנייה ולהוציא היתרי בנייה תוך 90 יום גג ולקבל תגמול מהמדינה על כל היתר בשיעור של 50 אלף שקל כדי לעודד את הרשויות המקומיות לבנות למגורים בשטחים שלהן".

"מדינת ישראל מקבלת מכל דירה, 60 אחוז ממחיר הדירה הולך למדינה על מיסים ועל מחיר הקרקע. לכן הגיע הזמן שמדינת ישראל במקום להתעשר על חשבון הציבור תכניס את היד לכיס, תיתן לרשויות המקומיות תמריץ כספי שיעודד אותן להוציא היתרים, והכסף שהיא תעביר לרשויות המקומיות ישמש למה שהן צריכות: לבניית תשתיות, לבניית גני ילדים, בתי ספר ושירותים לאזרחים שייקלטו לדירות החדשות. תראו, במדינת ישראל יש באמת ביקוש גדול מאוד לדירות, כי אנחנו גדלים. המדינה גדלה, האוכלוסייה גדלה ואנשים צריכים דירות לגור בהן. אבל מה? כשהמדינה לא מצליחה לספק את הביקוש, אנחנו רואים את המחירים עולים", הסביר.

"הבעיה היא פשוטה, היא על השולחן, היא ברורה לכולם. יש פה ביקוש גדול, יש פה מחסור של 200 אלף דירות וכל שנה הפער הזה גדל בעוד 15 אלף דירות. הפתרון הוא להגדיל את היצע הדירות. כדי שיגדילו את היצע הדירות צריך קרקע. הקרקע נמצאת בידי המדינה, בידי רשות מקרקעי ישראל".

"הבעיה היום זה עליית הריבית, וזה ההתרעה שאנחנו מתריעים גם בפני משרד השיכון שכל כך שמח שיש עכשיו פחות עסקאות. עליית הריבית שהנגיד ובנק ישראל מעלים גורמת להתייקרות עלויות המימון של הקבלנים", הוסיף מרחב. "אנחנו אומרים לבנק ישראל שאין טעם בהעלאות הריבית הנוספות כיום. גם האינפלציה במדינת ישראל יחסית לעולם היא נמוכה – חמישה אחוזים, שישה אחוזים. אין צורך להעלות את הריבית, להכניס את המשק הזה לצרות, ללחצים".

לסיכום אמר מרחב "בשנת 84' הייתה פה אינפלציה של מאות אחוזים, ועשו אז עסקת חבילה, ובן לילה חתכו את האינפלציה לפרופורציות נורמליות. אותו מודל צריך להיות כאן. עסקת חבילה, כמו שציינתי, שבן לילה תסיים את האירוע הזה, תכניס את כל הענף לשפיות בחזרה. אבל כדי שזה יקרה, מדינת ישראל צריכה לקחת אחריות, כמו שאמרתי, לוותר על חלק מההכנסות הפנומנליות שהיא מקבלת ולשווק הרבה מאוד קרקעות לבנייה".

 

לחצו להאזנה לאייטם המלא