מחירי הדיור Archives - בוני הארץ : בוני הארץ
הועידה הלאומית לבניה ותשתיות 2023

כמידי שנה, גם ביוני 2023 קיימו התאחדות הקבלנים בוני הארץ והקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה את הוועידה הלאומית השנתית לבניה ותשתיות בעיר אילת. גם השנה הכנס היה בסימן גשרים לעתיד, אשר תואמת  את תפיסת העולם לפיה פועלת ההתאחדות, לקידום הענף והכנתו לעתיד טוב יותר.

הכנס התקיים בלב אחת התקופות הסוערות והמאתגרות ביותר שידע ענף הבנייה והתשתיות מזה שנים רבות. גם השנה הופיעו בוועידה השרים, הרגולטורים וקובעי המדיניות המרכזיים אשר משפיעים על היומיום המקצועי של כל אחד ואחת מאזרחי המדינה.

הוועידה זכתה להופעות בכל כלי התקשורת המרכזיים, הפכה לסדר היום הכלכלי של מדינת ישראל בענף הנדל"ן והגיעה לכלל אזרחי המדינה ולקובעי המדיניות.

לחצו פה לצפייה במצגת המייצגת את קטעי התקשורת המרכזיים והבולטים בהם הופיעה הוועידה והתאחדות הקבלנים בוני הארץ.

 

עופר שגיב ועמית גוטליב בתגובה של הירידה בהתחלות הבנייה

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה אתמול (20.6)  נתונים לגבי התחלות הבנייה של דירות חדשות ממחישים גם הם את עומק משבר הדיור.

על פי הנתונים, ברמה השנתית, היקף הנפקת ההיתרים נותר גבוה ועומד על כ-75 אלף דירות שהונפקו במהלך 12 החודשים האחרונים (אפריל 2022-מרץ 2023),נתון המשקף ירידה מינורית של כ-2.6% לעומת 12 החודשים שקדמו להם.

לעומת זאת בקצב השנתי של הבנייה בפועל מורגשת ירידה, כאשר בסך הכל, ב-12 החודשים האחרונים החלה בנייתן של כ-62.5 אלף דירות, נתון המשקף ירידה של 10.4% בקצב הבניה השנתי לעומת 12 החודשים שקדמו לכך. התחלות הבנייה "נטו", היו נמוכות אף יותר, ועמדו על 58,720 דירות, מאחר ו-3,760 דירות קיימות נהרסו במסגרת מיזמי התחדשות עירונית.

 

לחצו כדי לשמוע את עופר שגיב שהתראיין ודיבר על המצב בענף לכאן 11

גם עמית גוטליב התראיין לרדיו 103FM ודבריו שולבו בפתיח התוכנית, בין היתר אמר גוטליב כי אנו עדים למחסור גדול בהיצע הדירות שעתיד להתעצם ולהעלות תא מחירי הדיור כאשר יחזרו הרוכשים לשוק. עוד התייחס לצעדי הממשלה שנדרשים כעת, לחצו לשמיעה

ראול סרוגו במסיבת העיתונאים של וועידת הנדל"ן: "המשבר בענף הבנייה והתשתיות מסכן את המשק בישראל"

בכנס התאחדות הקבלנים והבונים אמר מנכ"ל משרד השיכון, יהודה מורגנשטרן: "כשאנחנו מסתכלים היום אחרי עשור של מחיר למשתכן ותוכניות ההמשך לא בטוח שהייתי מתחיל אותן, הוציאו עשרות מיליארדים על התוכניות והייתי לוקח את אותם מיליארדים כדי לבטל את הפריפריה. אם הייתה תוכנית תחבורה ותשתיות טובות כנראה שהשוק היה נראה אחרת. צריך כרגע לתת לשוק לרוץ אבל תוכנית דירה בהנחה ממשיכה".

נשיא האחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, דיבר גם הוא בכנס ואמר כי "המשבר בענף הבנייה והתשתיות מסכן את המשק בישראל. בשנה האחרונה נרשמה צניחה של 43% בהכנסות הממשלה הישירות מנדל"ן. על בסיס נתוני תחילת 2023 אנו צופים ירידה של כ-33% נוספים השנה – כלומר ירידה של כ-15 מיליארד שקל בהכנסות ממסי הבניה שאליהם התרגלה וצניחה של כמעט 40% בהכנסות הכוללות של המדינה מהענף יחד, כולל מכירת קרקע​. מדובר באבדן סכום עצום של 32 מיליארד שקל".

מנכ"ל ההתאחדות, יגאל סלוביק הציג נתונים נוספים, ואמר כי: "בשנה האחרונה זינקו הוצאות המימון בענף פי 4 ובמקביל נחתך ב-25% מספר היקף התחלות הבנייה ולאור זאת זינק המחסור בדירות למשק ל-228 אלף יחידות דיור. ההשקעה בתשתיות הגיעה לשיא שלילי של עשור, המחסור בעובדים הקפיץ את הזמן הממוצע לבניית דירה עלה ל-31 חודשים, מרכזי קרקע נכשלים בהיקף הולך וגדל ואין תוכנית ממשלתית מסודרת לטיפול בענף".

סגן נשיא ההתאחדות, צביקה דוד, אמר כי: "אנחנו במשבר עולמי של עלויות בחומרי הגלם ובמדדים תשומות שמזנקים בעקבותיו, יחד עם קשיים פיננסים. על המדינה לבטל את החרגת עבודות הנדסה בנאיות בחוק מוסר תשלומים שקובע תשלום תוך 45 יום מתום חודש העבודה. צריך לערוך חוזים בין הקבלן, מזמין בנייה ציבורי, וגוף פיננסי המלווה את הקבלן, והחוזה ישמש כבטוחה למימון התזרימי של הפרויקט. המדינה חייבת לטפל בסכנה חדשה לענף של היעדר יכולת קבלנים לרכוש ביטוח על עבודתם, עקב משבר ביטוחי עולמי ותביעות שיבוב של הביטוח הלאומי, בתאונות עבודה".

סגן נשיא ויו"ר אגף יזמות ובניה של ההתאחדות, חיים פייגלין: "המדינה תגיע ל-20 מיליון תושבים בדור הנוכחי אך מקדמת כל שנה בניית 100-200 אלף יח״ד ובכך מסכנת את כולנו. ניתן היה לצפות לתוכנית מתאר ל-40 שנה קדימה לכל הפחות ו-5 מיליון דירות עם תשתיות, שטחי התעסוקה ומסחר. רק כך ניתן לתקצב, לתכנן ולבצע את התשתיות הנדרשות בזמן. יש לתכנן כעת שתי מטרופולינים חדשים בנגב ובגליל בנוסף לעיבוי ערים קיימות".

נשיא הכבוד של ההתאחדות ויו"ר ארגון הקבלנים בשרון, רוני בריק: "התחדשות עירונית מחזיקה כיום מעל חמישית (20.9%) מהתחלות הבנייה בישראל והפוטנציאל הוא אדיר. ראינו גידול של 40% בהתחדשות העירונית ב-5 השנים האחרונות. הרוב בתמ"א 38 של הריסה ובניה מחדש. זה זינוק של 300% בחמש השנים, 9,200 דירות. למרות זאת, המדינה ממשיכה לתכנן חיסול של התמ"א. עיריות נמצאות לפני בחירות וצריכות להגיע להסכמה פנימית על תוכנית התחדשות לעיר שבלעדיה – תיעצר התמ"א אצלן. זה לא יעבוד".

ממלא מקום נשיא ההתאחדות ויו"ר ארגון הקבלנים בנגב, אלי אביסרור: "מדברים בממשלות על קידום הפריפריה וזה נשאר על הנייר. צריכה להיות תוכנית מסודרת שתבטיח הגירה חיובית לפריפריה ותמנע עוד זינוק במחירי הדירות בכל הארץ. היא חייבת לכלול תמריצים בדרום ובצפון. בבאר שבע למשל צריך לתת תמרצים שהדרום מקבל והיא החורגה מהם. התוכנית חייבת לכלול רכבות מהירות של 35 דקות לבאר שבע ולצפון. הרחבה של כביש 6 בנגב. שדה תעופה נוסף בנבטים ובתי חולים חדשים. בבאר שבע כבר אושרה תב"ע כזו, אחרי שנים של בית חולים אחד ל-700 אלף תושבים".

גזבר התאחדות הקבלנים וממלא מקום יו"ר ארגון קבלני ירושלים, אילן גורדו: "לפי נתוני האוצר, מחוז ירושלים הוא היחיד שבו לא פחתו השנה מכירות הדירות. ירושלים צמחה בתוך 20 שנה ב-300 אלף תושבים וצפויה לגדול בחצי מיליון בעשור הקרוב. העיר צומחת לאור מדיניות הפחתת רגולציה, ההפוכה מברוב חלקי המדינה, ולאור השקעה מאסיבית בניקיון ופיתוח סביבתי, יחד עם מהפכה תחבורתית אמיתית, ותפיסה שמוביל ראש העירייה של קידום ציפוף בבנייה לגובה לצורך פגיעה מינימאלית בשטחים פתוחים בעיר. אפשר אחרת".

ראול סרוגו בתוכנית אנשים: "הגיע הזמן שקבלן בניין ידליק משואה בהר הרצל ביום העצמאות"

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ מדבר על חלום הדירה שהולך ומתרחק בתוכנית "אנשים" בערוץ 12,
"שוק הדיור נמצא בכישלון כבר כ-15 שנה. במצב הזה, אם הממשלה לא תתעשת אנחנו נראה זוגות צעירים בורחים מהמדינה הזאת. הממשלה צריכה גם להבין שהקבלנים הם לא הבעיה, הם הפתרון. אנחנו בונים את המדינה והגיע הזמן שקבלן בניין ידליק משואה בהר הרצל ביום העצמאות!"

לחצו לצפייה באייטם המלא

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ בראיון לתוכנית "הכל פוליטי" בכאן 11

הדירות בארץ יקרות בגלל עלות הקרקע, עלות חומרי הגלם והייצור, המיסוי הגבוה והיצע הדירות הקטן, שעם עליית הריבית הוא קטן אפילו יותר

 

אתמול השתתף נשיא ההתאחדות באולפן כאן 11 בתוכנית הכל פוליטי במוצאי שבת. בתוכנית דיבר סרוגו על מדד מחירי הדיור של הלמ"ס שפורסם יומיים לפני כן, ובו נראית בלימה של מחירי הדיור.

סרוגו אמר כי ראינו שני ציוצים, של סמוטריץ' שלקח אחריות על הבלימה ושל אלקין שזה בזכותו, ושניהם לא צודקים. כל הדירות שהתחילו ב-2022 כבר נמכרו, יש פחות משליש מהדירות שאינן מכורות ולכן אין לחץ להוריד מחירים.

הריבית זה גיים צ'יינג'ר, היא גרמה למשכנתאות להתייקר והעלתה על הגדר את רוכשי הדירות וזה ניכר במשרדי המכירות שהתרוקנו.

הממשלה חייבת לפעול כך שהמחירים לא יעלו בהמשך.

לחצו לצפייה באייטם המלא

 

 

 

שר השיכון במפגש עם התאחדות הקבלנים ובכירי הענף: "נגדיל ב-30 אלף את מספר הדירות שנבנות בכל שנה"

רוח של אחדות מילאה את האולם ביקב ברקן שבו נערך הכנס המקצועי וטקס הרמת הכוסית לחג הפסח של התאחדות הקבלנים בוני הארץ והקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה. בכנס דנו המשתתפים בצורך החשוב והדחוף בתיקון השבר בציבור הישראלי שמשפיע עמוקות על החברה, הכלכלה ועל ענף הבנייה והתשתיות בישראל.

שר הבינוי והשיכון, יצחק גולדקנופף אמר לקבלנים ובכירי הענף: "נשלחתי למשרד השיכון כדי להביא דיור בר השגה לכל זוג בארץ ישראל, ואם הממשלה הזו תחזיק מעמד, נביא 30,000 דירות יותר ממה שנבנה כיום ותוספת שנתית של 600 מיליון שקלים לשיפוץ דירות דיור ציבורית. לא יכול לשמוע יותר את המילים, דולף ונשבר על הדירות לציבור הזה. הם צריכים לגור בתנאים שלי ושל משפחתי. אני חושב שאין עניין באמת בעניין בחירת שני שופטים ואני מקווה שהשכל יגבר על המחלוקת. אף אחד בעולם לא חושב על מה יהיה אחרי המלחמה באוקראינה ובהמשך, אנחנו חושבים על זה".

השר הוסיף: "אם נתכנן תוספת בנייה ולא יהיה קבלן שיבנה לא נצליח. חשוב שהדיעה שלכם תשמע בצמתים החשובים. אנחנו בתקופה מאתגרת בפן החברתי, וצריך לשים את האמוציות בצד. אנחנו בתקופת פריחה חסרת תקדים. אני מסייר בארץ ורואה בנייה והתפתחות שאי אפשר להתעלם מכך. התשתיות חייבות להתאים לממדי הבנייה וחשוב שתיהיה לנו תעשיית בנייה חזקה שתספק את הצרכים של הבנייה המודרנית. אסור לנו לנוח על זרי הדפנה, עלינו לאמץ טכנולוגיות, לתעדף קיימות ונשמור על המחויבות לבטיחות ומקצועיות. הציבור בוטח בנו ואנחנו לא יכולים לאכזב אותו. צריך לשמור על בטיחות ה עובדים בענף. חובת קבלנים לוודא זאת. ההתאחדות משמשת שותפה של הממ[שלה לעניין זה ובכלל כדי לייצר את מה שכולנו זקוקים לו".

גם יו"ר וועדת הפנים בכנסת, ח"כ יעקב אשר התייחס לנושא השפעת המאבק ברפורמה המשפטית: "יש תפיסה לפיה שופטים הם מלאכים, אבל זה לא נכון, אז יש. יש אקסיומה שלפיה קבלנים הם גנבים, גם זה לא נכון. אני חושב ואני בטוח שאקבל ביקורת על זה, שנציגות של הקבלנים חייבת להיות סביב שולחן מקביל ההחלטות. יש בוועדת הפנים כרגע על השולחן נושאים חשובים שאתם צריכים להשמיע שם קולכם. למשל המדינה צריכה להשקיע בהתחדשות עירונית. באיזורי הביקוש היא תקרא לבד וצריך להפחית חסמים שם אבל יש למעלה מחצי מדינה ששם אף קבלן לא ילך לעשות התחדשות עירונית וזו המשימה הכי גדולה שלנו – התחדשות עירונית בפריפריה. שם עשרות אלפים בסכנת חיים והמדינה חייבת להשקיע בזה. אפשר לקחת 5-6 מיליארד שקל מהקרן של מס רכוש ושימו את זה על הפריפריה".

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו פתח ואיחל למנכ"ל ההתאחדות הנכנס, יגאל סולביק הצלחה בתפקידו ואמר: "אנחנו בתקופה קשה. אני מקווה מאוד שבכנסת יגיעו להסכמות במהירות. אנחנו יכולים למצוא את עצמנו באווירה של אחרי מלחמה, בתקופות כאלה מגיע שגשוג".

אולם הוא הדגיש: "כרגע, הפעילות של בנק ישראל למניעת אינפלציה לא מצליחה, היא מושפעת מהעולם ומאירועי קיצון של השנים האחרונות. התקופה הזו תסתיים ובינתיים ההשפעה על ענף הבנייה והתשתיות כאן בישראל היא השפעה קשה שאת מלואה נבין רק לאחר עצירת האינפלציה בעולם. לישראל יש מאפיין שונה של מחסור בדירות. אומרים שהכלכלה שלנו חזקה ותתמודד מול הריבית המזנקת. אנחנו מדינה שרצה מרתון ועומדת בזה בהצלחה אבל עכשיו ההתנהלות של בנק ישראל מנותקת מהמציאות. גם הממשלה חייבת להתערב ולהעלות את יעד האינפלציה ולשנות גישה באופן שבו היא מנהלת את הענף. המדינה פוגעת בשוכרי הדירות, ברוכשי הדירות ולא מסתכלת קדימה. הגיעה השעה שהיא תתעשת ותשנה לחלוטין את האופן שבו היא מנהלת את הבנייה".

מנכ"ל ההתאחדות יגאל סלוביק אמר: "אין לנו זכות על הארץ הזו ללא החובה. חובתנו אנו, על שלל הדעות והאמונות שלנו, לפעול ככל שבידנו כדי שגם אחרינו יישאר מן הטוב לדורות הבאים. כולנו נקלעים לאי הסכמות והחוכמה היא למצוא את הדרך לצמוח מהן. אם לא נעשה את זה לא תהיה לנו תקומה". סלוביק סיכם דבריו ואיחל פסח שמח, רמאדן קרים וחג פסחה שמח לכל קבלני ישראל.

יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי: "מדינת ישראל נמצאת בתקופה קשה, המנהיגים שאנחנו בחרנו חייבים לפעול כדי להחזיר את המצב לנורמאלי. אני מודה להתאחדות הקבלנים ולראול סרוגו על שיתוף הפעולה במאבקים המשותפים שאנחנו מובילים יחד במגזר העסקי. יחד נחזיר את ישראל ישראל לשפיות".

יו"ר איגוד המהנדסים, יגאל גוברין פנה בדברים אישיים לבאי הכנס וסיפר על ימי המילואים שלנו במלחמות ישראל. "מעולם לא פחדתי כמו שאני פוחד היום. לנו לכולנו יש היום הזדמנות לעשות משהו שיאפשר שיהיה יותר טוב לכולנו"

יו"ר איגוד האדריכלים, ארנה אנג'ל: "יושבים פה הרבה ראשי ארגונים שמובילים את הענף שלנו ואני מאחלת לכולנו שהארץ הכואבת שלנו כעת תחווה חג שממנו נצא יותר טובים ויותר מאוחדים. תפקידנו לבנות האת הארץ ואנחנו נמשיך לעשות את זה"

גיא רוטקוף, מנכ"ל ארגון חברות הביטוח מסר: "ההתאחדות הפכה לשחקנית מרכזית שמשפיעה מאוד על הצלחת נשיאות המגזר העסקי ליצר כלים טובים ותנאים טובים לעסקים בישראל להצליח"

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין הנכנסת, נחמה בוגין אמרה: "הענף שלנו כל כך משמעותי וחייבים לאחד כוחות ולפעול יחד. אני בטוחה שנדע לעשות את זה ולפעול יחד כדי לטפל כשלים הגדולים שמולנו". בכנס התקיים גם אירוע פרידה מיו"ר לשכת השמאים היוצא, חיים מסילתי בו נשיא ההתאחדות ראול סרוגו, הודה למסילתי על שש שנות פעילות ענפה למען ענף הבנייה והתשתיות.

ראול סרוגו: ראשי הערים בישראל לוקחים בשבי את התושבים

בעקבות הודעת "פורום ה-15", המאגד את הערים הגדולות והעצמאיות בישראל, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, הודיע כי "זהו גול עצמי של ראשי הערים הגדולות שפוגעים במתכוון בתושבים שלהם. הם לוקחים בשבי את תושבי הערים שלא יוכלו להיכנס לדירות שלהם שכבר נבנו, ואת אלה שבניית הדירות החדשות שלהם תידחה בחודשים ארוכים. דווקא בתקופה של קושי אמיתי לצאת ולבנות דירות חדשות, השביתה הזו תפגע מאוד בהיצע הדירות ותגרום להעלאת מחירי הדירות ושכר הדירה".

 

הערים שבהן לא תתקיים פעילות הן כל חברות פורום ערי ה-15: אשדוד, באר שבע, גבעתיים, הרצליה, חדרה, חולון, חיפה, כפר סבא, נתניה, פתח תקווה, ראשון לציון, רחובות, רמת גן, רעננה ותל אביב-יפו, שעומדת בין היתר בראשות הפורום באמצעות ראש העיר רון חולדאי. כמו כן, הפורום כולל עוד שתי עיריות שהצטרפו בשלב מאוחר יותר: עיריות אשקלון ועיריית רמת השרון. חולדאי מסר: "ממשלת ישראל הולכת בניגוד גמור למגמה המקובלת בכל מדינות העולם, ובמקום לחזק את השלטון המקומי ולהרחיב את סמכויותיו ואת משאביו – היא מחלישה ומרוקנת אותו מתוכן.

 

"חוק ההסדרים שהממשלה מקדמת בימים אלה – הכולל בתוכו את הקרן להלאמת ארנונה, פרק תכנון ובנייה ופרק תשתיות לאומיות – הוא לא פחות ממתקפה ממוקדת של השלטון המרכזי על הערים הגדולות, תוך ביטול, איון ודריסה של סמכויות התכנון, הפיתוח, הרישוי על הבניה, הרישוי העסקי, איכות הסביבה והבריאות שלנו. ובנוסף על כל זה – הלאמה של הארנונה העסקית של הערים, דבר שיוביל לפגיעה קשה באיתנות הפיננסית הבסיסית שלנו וביכולתנו לספק שירותים למיליוני התושבים שלנו ולמיליוני המבקרים המגיעים לערים מדי יום".

 

היקף התחלות הבנייה בישראל צנח מאמצע השנה שעברה ביותר מ-15 ולהערכת ההתאחדות, הוא צפוי לעמוד ברבעון הנוכחי על 15 אלף יחידות דיור או פחות. הירידות נמשכות והיקפי הבנייה נחתכים בעיקר לאור אי הוודאות בענף ובמשק והעלאת הריבית על ידי בנק ישראל.

 

אחת הדרישות של פורום ה-15 היא להוציא מחוק ההסדרים את סעיף הקמת קרן הארנונה החדשה, שמטרתה לאזן את חלוקת תשלומי הארנונה בין הרשויות. במסגרת קרן זו, רשויות יקבלו מענק של 2,000 שקל עבור כל היתר בנייה שניתן מאז 2021, אך המימון יגיע מהפרשת כספי ארנונה שאינה למגורים. המשמעות מבחינת הפורום היא שערים חזקות עם פעילות מסחרית ענפה, יפרישו את עיקר התקציב, מה שיפגע בהכנסותיהן. בנוסף לקרן, הופץ להערות הציבור תזכיר חוק לשילוב נציגים של משרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות במוסדות התכנון. בתזכיר מוצע להגדיל את מספר הנציגים מטעם הממשלה בהרכב הוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה. על-פי התזכיר, נציגי הממשלה הנוספים ימונו מטעם משרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות.

 

טענת הפורום היא כי תזכיר חוק ההתחדשות העירונית, לפיו מנהל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית יהיה מוסמך להכריז על שטח כמתחם פינוי בינוי, יפגע בדריסת הרגל של העיריות בתחום, שכן לא יהיה צורך בתיאום, אישור או הסכמת העירייה. סעיף נוסף שמטריד את הפורום הוא סעיף המאפשר למדינה לקדם פרויקטים של תשתיות לאומיות בשטח העיריות ללא אישורן.

"דווקא אנחנו יכולים לתווך בין העיריות לבין הקבלנים, ויחד להגיע לכלים שיקדמו מהר יותר תחילת וסיום הבנייה", אומר סרוגו. "העיכובים פוגעים קשות בזוגות הצעירים. להשבתה כזו, מצד ראשי הערים, תהיה גם תרומה שלילית באשר להעלאת מחירי הדירות, שדווקא עתה נמצאים בהתמתנות. מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה עצירה של ענף הבנייה והתשתיות וכשזה קורה, המחיר שהיא משלמת הוא אדיר". לדבריו, "הכלכלה הישראלית כולה תלויה בהמשך עבודת הבנייה. ענף הבנייה מהמעסיקים הגדולים במשק, עם מעל 250 אלף עובדים ישראלים, ושיתוקו הוא פגיעה ישירה בהם. הענף הוא גם אחד הלווים הגדולים במשק והיקף האשראי שלו מהמערכת הבנקאית נע סביב טריליון שקל, ולכן שיתוקו הוא פגיעה מסוכנת מאוד ביציבות הבנקים ובמשק כולו".

 

לחצו לקריאת האייטם באתר ynet

לחצו לקריאת תגובת ההתאחדות בגלובס

לחצו לקריאת תגובתו באתר TheMarker:

לחצו לקריאת תגובת ההתאחדות באתר וואלה!:

 

ניר ינושבסקי בתקשורת על התייקרות תשומות הבנייה: "קבלני הביצוע הם הראשונים בשרשרת שנפגעים מעליית המחירים"

השבוע התראיין ניר ינושבסקי, סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ על עליית מחירי תשומות הבנייה.

ינושבסקי התייחס בדבריו למחסור הצפוי מטורקיה, אשר נפגעה קשות מרעידת האדמה בחודש האחרון, וכן מעליית הדולר ומהמלחמה המתמשכת באירופה.

בין יתר הדברים אמר ינושבסקי כי "בסוף רוכשי הדירות הם האזרחים והרוכשים הסופיים של הדירות וכל עלות הייצור בסוף תגולגל אליהם".

לחצו לצפייה באייטם המלא

 

בהמשך השבוע התראיין ינושבסקי גם לכאן 11, ואמר כי הקבלנים כבר קיבלו שתי הודעות על עליית מחירי תשומות, מה שישפיע על עלות הדירות וכן על עלות התשתיות שיושפעו מזה.

על השאלה כיצד זה ישפיע על הרוכשים אמר כי "העלייה הזו בגלל הפיחות כבר תשפיע על המדד הקרוב ונראה את כל מי שקנה דירה צמודה למדד שהמחיר שלה עולה. כל עוד נמשיך את העלייה כמו שהיא – אני לא אופטימי לגבי השנה הקרובה".

על השאלה מדוע הקבלנים לא נכנסים מתחת לאלונקה אמר: "צריך להפריד בין קבלני ביצוע ליזמים. קבלני הביצוע נאבקים קשה לבלום את עליית המחיר כי אנחנו באמצע פרוייקט ואז המחיר עולה. אנחנו החוליה הראשונה שנפגעת בשרשרת".

 

לחצו לצפייה באייטם המלא

 

 

גם בעיתון TheMarker התראיין ניר על כתבה בנושא השפעת היחלשות השקל על מחירי תשומות הבנייה, וכן השפעת רעידת האדמה בטורקיה. בין יתר הדברים הסביר ניר כי השילוב בין הפיחות בשקל להלשכות רעידת האדמה הקפיץ את מחיר הברזל המיובא ב-12%.

לדברי ינושבסקי בכתבה,  החמרת המצב עלולה להביא לקריסתם של קבלנים בענף הבנייה שעלויותיהם התייקרו והם יתקשו לעמוד במחירים עליהם יתחייבו כלפי מזמיני העבודה.

 

לחצו לקריאת הכתבה המלאה

 

דוד יהלומי, ראש מטה תשתיות ובנייה חוזית בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ דיבר בעיתון גלובס, בנושא עליית הריבית והשפעתה על קבלני התשתיות.

בין הדברים אמר יהלומי כי "ענף התשתיות נמצא גם כך במשבר עמוק, שלעיו אנחנו מתריעים כבר זמן רב – בשל נזקי הקורונה, משבר התובלה העולמי והשלכות המלחמה באוקראינה. במצב רגיל הריבית היתה אמורה להיות רק מכה קלה בננף אבל במציאות בה אנו נמצאים זו משקולת כבדה מאוד על הענף".

ההתאחדות מגיבה לנתוני למ"ס על שוק הדיור: בשורות רעות

למרות שעל פניו הבלימה בהתייקרות הדירות מבשרת טובות, מדובר בתוצאות רעות מאוד למדינת ישראל". כך אמר בתגובה נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, בשיחות עם כתבים ומקבלי החלטות בעקבות פרסום נתוני למ"ס לחודשים ספטמבר-אוקטובר 2022.

מחירי הדירות יורדים? כן, אך זה קרה בשלושה מחוזות בלבד: בחודשים אוקטובר-נובמבר 2022 לעומת החודשים ספטמבר-אוקטובר 2022: דרום (1.4%), צפון (0.9%-) ומרכז (0.6%-). בשאר המחוזות נצפו עליות מחירים: ירושלים (2.4%), חיפה (1.9%) ותל אביב (0.9%). בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד (אוקטובר-נובמבר 2022 לעומת אוקטובר-נובמבר 2021) נרשמו עליות מחירים בכל המחוזות: צפון (21.7%), מרכז (21.0%), חיפה (20.1%), תל אביב (18.0%), דרום (16.3%) וירושלים (15.9%).

לדברי סרוגו הנתונים מוכיחים, כי שוק הדיור נמצא בהקפאה רק בגלל הריבית הגבוהה. לדבריו: "להערכתנו בסיכום 2022 נראה התחלות בנייה שינועו סביב 60 אלף יחידות דיור בלבד. כ-20% פחות ממה שצפו בממשלה. הממשלה חייבת להבין שמספר הישראלים שמבקשים לרכוש דירות רק גדל, אבל שהם חוששים לקחת משכנתאות בריביות גבוהות. במקביל, גם הקבלנים חוששים לבנות בגלל העלות הגבוהה של ההלוואות למימון הבנייה. זו שעת חירום והמשך מגמת ירידת התחלות הבנייה עלול לייצר את הזינוק הבא במחירי הדירות".

לפי נתוני הלמ"ס, בחודש נובמבר האחרון חלה ירידה משמעותית במכירת דירות חדשות, בהמשך למגמה של החודשים האחרונים, ובסקירה של הכלכלנית הראשית במשרד האוצר דווח כי היקף מכירת הדירות החדשות ויד שנייה יחד צנח גם הוא בחודש זה. ההאטה בשוק אף השפיעה על הקבלנים: על פי נתוני חברת המידע העסקי CofaceBDi, רמת הסיכון לקריסת קבלנים בענף הבנייה והתשתיות טיפסה בשנת 2022, בהמשך למגמה של עלייה ברמת הסיכון בשלוש השנים האחרונות. על פי הנתונים, בשנה החולפת כ-470 חברות בנייה ותשתיות נקלעו למצוקה תזרימית, והצפי לשנת 2023 הוא ש-680 קבלנים יקלעו למצוקה.

סרוגו מציין שמחירי הדירות בישראל הם מהגבוהים בעולם. "בעבר דיברו על מחירי הדיור כבועה שלבסוף תתפוצץ, וזה לא קרה", הוא מסביר. "כי המחירים הללו אינם בועה. בניגוד לבועה – כאן אפשר לדמות את זה אולי לכדור בטון, בגלל שיש סיבות של ממש למחירים הגבוהים. מדובר בכמה וכמה סיבות, אבל הבולטת והמשמעותית ביותר היא שהביקוש גבוה מההיצע".

אך יש דרך להילחם בזה. כפי שהוא מזכיר, "כשהייתה עלייה מברית המועצות, נבנו כאן מאה אלף דירות בשנה שנועדו לענות על הצורך בדירות לעולים. אריק שרון היה אז שר השיכון, והייתה ממשלת אחדות לאומית. בתקופה ההיא בנו במלוא הכוח, נתנו תמריצים, סיפקו קרקע והביאו עובדים זרים. כך צריך לעשות גם כעת. ואם הממשלה תאפשר לנו – נוכל לספק את כמות הדירות הדרושות".

"צריך להבין", מוסיף סרוגו, "כבר כעת יש לנו מחסור של קרוב למאתיים אלף דירות. מלבד זאת, יש צורך בבנייה שנתית של כמות מסוימת של דירות. בנושא זה יש ויכוח אם נצטרך בנייה של מאה אלף דירות בשנה, או של 150 אלף ואף יותר. אבל אם נביט לעבר המדד המשמעותי – כמות הפניות למחיר למשתכן – נראה שנרשמו להגרלות הללו למעלה ממאה ועשרים אלף זוגות. זה אומר שיש כמות של כמאה ועשרים אלף אנשים שחסרים להם דירות כרגע. לכך צריך להוסיף כעשרים אלף חתונות מדי שנה, אלפי עולים, ולצערנו גם גירושים שגם הם מתרחשים מדי שנה, והגענו לצורך בכ-80-60 אלף דירות חדשות בשנה. מלבד זאת, כמובן צריך להתמודד עם המחסור הקיים שהצטבר עד כה, ולכן צריך לבנות בשנים הקרובות כמאה אלף דירות מדי שנה".

התשומות התייקרו

יו"ר ועדת הביקורת בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, ורד צרפתי זבולון, התארחה בתוכנית "צבע הכסף" ברשת ב' כדי לדבר על הבלימה המסתמנת בעליית מחירי הדירות. "במדד שפורסם אתמול אנחנו עדיין רואים עלייה של 0.3% במחירי הדירות ביחס לשלושת החודשים הקודמים. עדיין אנחנו רואים שיש עלייה במחירי הדירות, וביחס לשנה כולה המחירים השלימו עלייה של 18%", הבהירה צרפתי. "חשוב להבין באמת מה הסיבה שמביאה להתמתנות במחירי הדירות, וזה באמת העלייה בריבית. אנחנו רואים בעשרה החודשים האחרונים שריבית בנק ישראל עלתה מרמה של 0.1%  לרמה של 3.75%, ובאמת עליית הריבית מקשה מאוד על החזרי המשכנתא ועל נטילת משכנתאות חדשות. והדבר הזה משפיע באופן ישיר על כמות העסקאות שמתבטלות בשנה האחרונה, כי אנחנו רואים באמת בחודשים האחרונים שיש פחות עסקאות ופחות רכישות של דירות חדשות.

"אבל עדיין, אם אנחנו מסתכלים במהלך השנה כולה, במהלך השנה האחרונה נמכרו 115 אלף יחידות דיור סך הכול במדינה. וזה נתון גבוה ביחס לכל העשור האחרון, למעט שנת 2021 שהתבצעו 140 אלף עסקאות חדשות. עדיין, כמות העסקאות היא גבוהה, ובאמת אני חושבת שגם בהסתכלות על הנתון האחרון שאמנם הייתה התייצבות, אבל עדיין, המחירים לא צפויים לרדת", הסבירה.

היא מזכירה: "לפני שבועיים פורסם נתון של הכלכלנית הראשית. היא בעצמה אמרה ש-70% מהדירות שיזמים מוכרים נמכרות על הנייר. לוקח לבנות דירה בערך שלוש שנים. אם 60%-75% דירות נמכרות על הנייר, כלומר 30% בסך הכול אתה צריך למכור בקצב של שלוש שנים. אז עדיין, זה מאפשר לשמור על יציבות במחירים. גם אל תשכח שהעלייה במחירי דירות הביאה גם לעלייה במחירי הקרקעות. כלומר התשומות של מחירי הקרקעות, העלייה בריבית, אנחנו משלמים יותר לבנקים, יש עלייה בתשומות הבנייה – כלומר, כל העלות של רכישת הדירה התייקרה".

לסיום הזכירה צרפתי: "בשנה האחרונה יש לנו 50 אלף עולים חדשים מאוקראינה, שזה לבד תוספת של 20 אלף משקי בית חדשים. זה גם מוביל לגידול בביקושים".

על פי דיווחים בתקשורת – השחקנים השונים בשוק הדיור שוקלים מחדש את צעדיהם העתידיים בתחום. חלק דוחים רכישות, אחרים מממשים רווחים וסוגרים פוזיציות – והכל מתנהל במחזורי עסקאות נמוכים, שמעידים על כך שרק מי שחייב פועל כרגע בתחום. זו הסיבה העיקרית לכך שאנו לא רואים ירידות מחירים חדות.