על רקע המשבר החמור בענף הבנייה והתשתיות – לאחר שנים שלא פעלה, הוקמה מחדש בכנסת "שדולה לקידום בנייה ודיור"
יו"ר השדולה, ח"כ אלי דלל (ליכוד): "נפעל יחד להסרת החסמים וקידום פתרונות דיור עבור כלל האוכלוסיות. אם לא תהיה ברירה אנחנו ניקח על עצמנו גם חקיקה פרטית". שר הבינוי והשיכון לשעבר, ח"כ זאב אלקין (הימין הממלכתי): הממשלה חייבת להתעורר, שרי היכון והאוצר צריכים להניח בצד עיסוקים אחרים וליזום תוכנית חירום לפתרון המשבר. מחר יהיה מאוחר מדי"
לפי נתונים שהוצגו לשדולה: מעל 350 חברות בנייה קרסו מתחילת השנה * הקבלנים מעריכים כי האיחור הממוצע במסירת דירות והשלמת תשתיות כבר עומד על 9 חודשים * מזהירים מפיטורי ענק והפחתת היצע הדירות שעלול להביא לזינוק במחירי הדיור והשכירות * נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו אמר לחברי השדולה: "חשוב שתביטו קדימה כדי להכין את הענף לשנים הבאות ולא תתמקדו רק בהנחת פלסטרים על כשלים הנוכחיים. אם המדינה לא תסכים לשבת איתנו – נלך בכל הכוח דרך בתי משפט ונתבע את מה שמגיע לנו"
יו"ר ועדת הפנים, יעקב אשר: "המהלך של הבאה ישירה של עובדים זרים לענף הוא מהלך מתחייב ואני לא מכיר אף שר שמתנגד לו"
מנכ"ל משרד האוצר: "אין לי שפנים בכובע. בדקנו פתרונות לאיחור במסירה וכרגע אין היתכנות לפיצויים"
נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר: "הממשלה חייבת להתעורר לפני שיהיה מאוחר מדי וכולנו נשלם על כך. חייבים להחזיר את ענף הבנייה לפעילות מלאה באופן מיידי ובלי תירוצים"
יו"ר נשיאות המגזר העסקי – תושב מטולה, דובי אמיתי, אמר: "הגיע הזמן שמדינת ישראל תקשיב למי שבונים את המדינה הזאת בעשר אצבעות"
לאחר שנים שבהן לא פעלה בכנסת שדולה לקידום בנייה, דיור ותשתיות, התכנסה היום (ג') שדולה לתחום זה. הקמתה מחדש של ה"שדולה לקידום בנייה ודיור", היא יוזמה של חבר הכנסת אלי דלל (ליכוד) וחבר הכנסת זאב אלקין (יו"ר סיעת הימין הממלכתי), שנענו בכך לבקשתה של התאחדות הקבלנים בוני הארץ לפעול מיד לטיפול רוחב במשבר בענף.
בכינוס הקמת השדולה שהתקיים בכנסת היום (ג'), נפגשו לראשונה מתחילת המלחמה עשרות נציגים של קבלנים מתחומי הבנייה והתשתיות מכל הארץ ורוכשי דירות עם חברי כנסת מכל סיעות הבית, בהם: יו"ר ועדת הפנים יעקב אשר, ח"כ יאסר חוג׳יראת (רע"ם), ח"כ בצלאל אברהם (ש"ס), ח"כ פנינה תמנו-שטה (חוסן לישראל), ח"כ ינון אזולאי (ש"ס), ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו), ח"כ מיכל וולדיגר (הציונות הדתית) ומנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר.
בישיבה השתתפו גם רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, דובי אמיתי, יו"ר נשיאות המגזר העסקי ויו"ר התאחדות האיכרים, יגאל גוברין, יו"ר איגוד המהנדסים, נחמה בוגין, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל, רועי כהן, נשיא לה"ב, יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות ומ"מ נשיא הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה בישראל יצחק מויאל, לצד בכירים מענף הבנייה והתשתיות ובראשם נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, מנכ"ל ההתאחדות, יגאל סלוביק, מנכ"ל הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה, דוד יהלומי.
נציגי הקבלנים הציגו לחברי השדולה את תוצאות המשבר החמור בענף הבנייה והתשתיות, אותו שיקפו במכתב שנשלח בתחילת חודש מאי לראש הממשלה ולשר האוצר, שבו כתב נשיא ההתאחדות בין היתר: "אני מתריע בפניכם על קריסה צפויה של הענף. לא תוכלו לומר – לא ידענו, או לא אמרו לנו".
לפי נתונים של התאחדות הקבלנים שהוצגו בפניה לראש הממשלה והיום בכנסת, האיחור הממוצע שהממשלה יצרה, במסירת דירות ותשתיות ציבוריות הנמצאות בבנייה או נמכרו כבר, עומד על כמעט 9 חודשים ומכאן שנוצרה סכנה מיידית לזינוק במחירי דירות, הרחבת קריסת חברות בנייה, פיטורי עשרות אלפי ישראלים והפסד של עשרות מיליארדי שקלים לקופת המדינה – בזמן שהיא מתכננת העלאת מיסים דרמטית.
למרות ניסיונות הממשלה לפעול בעניין, דיווחו הקבלנים לחברי הכנסת על המשך מצוקת כוח האדם בענף כתוצאה ממלחמת חרבות ברזל, שהיא הבעיה המרכזית בו לאור הפסקת עבודת כמאה אלף עובדים פלסטינים, שהוביל לירידה של 40% בפעילות הענף בעוד ניסיונות המדינה להביא לישראל עובדים זרים שיחליפו אותם רחוקים מלעזור בפועל בינתיים.
על פי נתונים של חברת CofaceBDIמעל 350 קבלני ביצוע קטנים ובינוניים כבר קרסו מתחילת השנה, עלייה של 7% לעומת התקופה המקבילה ב-2023, שהיתה שנה קשה בענף עוד טרם ה-7 באוקטובר.
יו"ר השדולה, חה"כ דלל: "התאחדו כאן חברי קואליציה ואופוזיציה סביב אינטרס לאומי משותף. נפעל יחד לקידום הגדלת היצע הדירות, קידום פתרונות דיור עבור כלל האוכלוסיות, הגדלת מלאי הדיור הציבורי וקידום משמעותי של פתרונות שכירות. באמצעות השדולה, נתמקד בנושאים אשר ביכולתה ובסמכותה של הכנסת לקדם, יועלו הצעות חוק רלוונטיות, הצעות לדיונים לסדר היום ונושאי רוחב שיטופלו על ידי השדולה לצד יצירת שיתופי פעולה הדוקים בין גורמי הממשלה השונים ליציאה ממשבר הדיור״.
יו״ר השדולה לבניה ודיור ושר השיכון לשעבר ח״כ זאב אלקין: ״אנחנו במצב חרום בתחום הבניה. המשבר התחיל עוד לפני 07.10 עם עליית הריבית, והוא התעצם מאוד אחרי 07.10 לאור המצב הבטחוני והמחסור הדרמטי בעובדים. ישנה ירידה דרמטית במספר העיסקאות ובהתחלות הבניה. מי שישלם את המחיר של המשבר בשנים הבאות יהיו הזוגות הצעירים, מחסור בדירות החדשות יביא לגל חסר תקדים של עליית מחירים. משבר עמוק בענף הנדל״ן פוגע אנושות בהכנסות בתקציב המדינה וגורם לזינוק הגרעון. הממשלה חייבת להתעורר, שרי היכון והאוצר צריכים להניח בצד עיסוקים אחרים וליזום תוכנית חירום לפתרון המשבר. מחר יהיה מאוחר מדי״.
יו"ר ועדת הפנים בכנסת, יעקב אשר (ש"ס): "בחקיקה שהיתה אצלנו בוועדה שהגיעה מהממשלה אנחנו הכנסנו לראשונה את התאחדות הקבלנים בוני הארץ, אלו שאחראים על הייזום והביצוע כממלאי מקום במועצה הארצית לתכנון והבנייה. אני לא מכיר שר אחד שמתנגד להבאת עובדים בהמהלך של ייזום עצמי של העסקה ישירה בזמן חירום – הוא מהלך מתחייב. אני לא מכיר אף שר שמתנגד לזה, והעניין הזה תקוע בגלל קשיים משפטיים. צריך להבין שאנחנו לא נחזור לכמויות העובדים הפלסטינאים שהיו עד השביעי לאוקטובר, ולכן הנושא הזה קריטי לדיור ולראשויות המקומיות שעומדות מול שוקת שבורה. אני מחזק את הקמת השדולה הזאת, ואני אשמח להיות שותף פעיל בה".
ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו): "מצב התשתיות במדינה עגום. כולנו מרגישים את זה בכבישים ובבתי הספר. זה עצוב שאין מטה התשתיות לממשלה הזאת. אלקין, אתם בראש השדולה, אין מטה תשתיות ואין זום אאוט כדי לראות את הצרכים – קווי מים, חשמל, תשתיות ביטחוניות ועוד. גם נושא הבאת העובדים הזרים הזוי, כי לא עושים פה דברים".
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו: "השדולה לקידום הבנייה והדיור בישראל מוקמת מחדש לאור כשלון הממשלה לפתור את הבעיות הקשות בענף הבנייה והתשתיות. מטרת השדולה היא לפעול כך שתייצר כלים לטיפול במשבר בכל חלקי הענף. במי שמתכננים, במי שבונים ובצרכני הבנייה – רוכשי דירות, בתעשיות הבניה, גופים ממשלתיים וגופים מוניציפאליים וכל העוסקים בו.
לדבריו: "חברי הכנסת, חברי השדולה הבטיחו לפעול במליאה ובוועדות השונות, לקדם את הטיפול במשבר בענף וליצר בו קרקע, תרתי משמע, לחזרה לפסי צמיחה, כך שהציבור הרחב ייהנה ממנה. חשוב שהשדולה תביט קדימה כדי להכין את הענף לשנים הבאות ולא תתמקד רק בהנחת פלסטרים על הכשלים הנוכחיים. עליה להביא להחלטות שיאפשרו שיקום מלא של הצפון והדרום, הקמת תשתיות רחבות בכל הארץ, כמו הקמת סדרה של כעשרה בתי חולים ותוספת למוסדות בריאות קיימים, תכנון חכם ובניה מהירה של מוסדות חינוך, קידום פרויקטים חדשים בתחום התחבורה בפתרונות ישימים, כמו המטרו למשל וטיפול בר קיימה במחירי הדירות על ידי תוכנית האצת בנייה למגורים, שלא נשארת רק על הנייר. האצת ענף הבניה והתשתית היא היסוד לקידום כלכלת ישראל. אנחנו נגיש תביעה למדינה ישראל על המחסור בעובדים שנגרם לנו – האיחורים בשכר הדירה, הפיצויים שלא שולמו והעובדים שלא הגיעו. יש גבול כמה הקבלנים יכולים לקחת על גבם. אם המדינה לא תסכים לשבת איתנו – נלך בכל הכוח דרך בתי משפט".
מנכ"ל משרד האוצר, שלומי הייזלר: "אין לי שפנים בכובע. יש לנו בעיה חמורה עם עובדים – ניסינו להביא עובדים זרים, את חלק מאלו שהבאנו לא רציתם. לא פתרנו את הבעיה, וכולם יודעים שהיא קיימת ושיש בעיית עובדים, מלחמה ומחירים שעולים. זה מטריד את כולנו ואנחנו מנסים למצוא פתרונות בכמה מישורים. בסוגיית העובדים הזרים אנחנו כרגע לא מצליחים לפתור את הבעיה לצערנו. באתי לכאן היום בעיקר כדי להקשיב, להיות פה ולהגיד לכם שאנחנו מנסים לעשות עבודה משמעותית, למשל בהבאה ישירה של עובדים, או בקיצור זמן מתן ההיתר שיכול להקל מאוד על קבלנים דרך מתן תמריצים לראשויות מקומיות".
בנושא האיחורים במסירות אמר הייזלר: "לפני כשבועיים ישבנו עם משרד המשפטים ואיתכם וחשבנו על כמה פתרונות, אבל אין כרגע היתכנות שאנחנו רואים למתן פיצויים, זה נושא מורכב שייגזר מפרשנות חוק המכר, סעיף הסיכול ועוד".
מ"מ נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ רוני בריק: "יש לכם אחריות מאוד גדולה. דיון החירום צריך להיות בממשלה, ולצאת מכאן לממשלה. זה מה שאנחנו מצפים שיקרה. אתם יודעים הרי מה הענף עובר – שר הבינוי והשיכון לא קיים. גם שר האוצר. אנחנו נמצאים במצב בו אנחנו מדברים עם עצמנו בלבד. אני כמנכ"ל חברה מרכזית לא ישן בלילה ואתם צריכים לתת את הדעת על זה. שר האוצר זרק את זה מהשולחן לצערי".
גזבר ההתאחדות אמר למנכ"ל משרד האוצר: "אדוני, השר שלכם מנותק. לא יתכן שאין לכם שום עשייה שיכולה להוציא את הענף הזה ממצבו. אתם מאשימים אותנו, אתם מטילים עלינו את האחריות. לא יתכן שכך אתם משאירים אותנו מול הלקוחות שלנו. אתם מייצגים את כולנו".
ח"כ ינון אזולאי (ש"ס): "אולי לא יסכימו איתי פה בשדולה אבל חלק גדול מהבעיות זה רמי. הם לא הפתרון הם הבעיה. לא ייתכן שאצלם יהיה כל הקרקעות וכל הדיור. דבר נוסף שיכול להגביר את נושא הדיור זה למשל לשחרר ממס שבח לכמה שנים, ומה שיוציא דירות לשוק."
נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר מסר בכנס הקמת השדולה: "מזה למעלה מ- 8 חודשים שהממשלה לא בתמונה בתחום הבניה, והמשק הישראלי סובל מנזק כלכלי עצום שמגיע כבר לכדי 25 מיליארד שקל. חוסר הטיפול הממשלתי הוביל להעמקת משבר הדיור ועליית יוקר המחייה, לתדלוק האינפלציה, סביבת הריבית הגבוהה ולפגיעה עמוקה בהכנסות המדינה ממסים, מה שבתורו מביא להעמקת הגרעון. הממשלה חייבת להתעורר לפני שיהיה מאוחר מדי וכולנו נשלם על כך. חייבים להחזיר את ענף הבנייה לפעילות מלאה באופן מיידי ובלי תירוצים. לצד זאת על הממשלה לצאת במסלולי תמיכה אשר מותאמים לעסקים בענף, שפעילותם כמעט בהקפאה מאז פרוץ המלחמה. כמו כן על הממשלה לפעול לתעדוף ברור ומיידי של תוצרת הארץ בכל הליכי השיקום והבינוי- לרבות בתעדוף של תעשיות חברות בנייה הישראליות".
יו"ר נשיאות המגזר העסקי ותושב מטולה, דובי אמיתי אמר: "ההתאוששות של מדינת ישראל אחרי הקורונה היתה בזכות העובדה שהקבלנים הצליחו להגיע ל90 אלף התחלות בנייה. אנחנו שוכחים את זה כל הזמן. התשתית והבסיס זה קודם כל הקבלנים, התעשיות, הדירות. אנחנו לקראת תקציב 2025, והגיע הזמן שמדינת ישראל תתחיל להקשיב למי שבעשר אצבעות בונה את המדינה הזאת. נשיא התאחדות הקבלנים ונשיא התעשיינים. תתחילו לחשוב מה נכון למדינה, אנחנו רוצים שותפות מלאה עם הממשלה לטובת הצלחת מדינת ישראל. משהו חייב להשתנות, תקשיבו לאנשים של המשק. המדינה הזאת חשובה לנו, אנחנו לא נאבד את הגליל, על תעשייה כחול לבן, לחזק את עצמנו בתוך הארץ כל אחד בתחומו. אני רוצה להודות לכל מי שעושה וקורא לחברי הכנסת לעזור לנו".
ח"כ יאסר חוג׳יראת (רע"ם): "לצד העבודה החשובה שצריך לעשות לטיפול במשבר הזה, חובתנו היא לחשוב על העובדים בענף. הם נפגעים ישירות ממצבו. אנחנו כאן כדי לטפל בכל היבטי המשבר הזה".
ח"כ פנינה תמנו-שתה (חוסן לישראל): "הנושא הזה מאוד משמעותי בימים האלו כשאנחנו עדיין בתוך מלחמה. אנחנו שותפים לכמה מהלכים ביחד איתכם. יש פה בעיות עומק בחברה הישראלית, בין אם בחברה ובין אם בכלכלה שלא הולכות לשום מקום. הכנסת הולכת ותופסת מקום יותר ויותר משמעותי בהובלת תהליכים, אם הקבינט מתכנס ולא מחליט כלום הוא לא שווה. אם המנכ"לים לא באים לפה – אנחנו פה, קואליציה ואופוזיציה, נפעל ביחד ונעשה את העבודה. אם תקבלו מאיתנו גיבוי למימוש החזון שלכם לפיתוח המדינה".
יו"ר איגוד המהנדסים, יגאל גוברין: "הענף פרוץ לחלוטין. חסרים שבעת אלפים מהנדסים, מתוך חמש עשרה אלף – זו דרמה. אם לא נשכיל לטפל בכל מה שקשור לשימוש בתת-קרקע או איים מלאכותיים אנחנו נמצא את עצמנו נשארים מאחור".
יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות ומ"מ נשיא הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה בישראל איציק מויאל: אם לא יקרה משהו משמעותי, התעשייה הזו שהקימה את המדינה הולכת להתרסק לחלוטין. אני לא מצליח להבין איך לא מצליחים להטיס עובדים ולהביא לפה מאה אלף עובדים להציל את הבנייה שבקריסה והתעשייה של העובדים. אפשר וצריך לעודד הבאת ישראלים לענף, אבל גם בשביל זה צריך תקציבים. צריך להקים פורום להצלת המדינה, הענף הזה במשבר קיומי."