נשיא ההתאחדות באסיפה הכללית השנתית: "שנתיים התעלמה הממשלה מנתוני הלמ"ס המצביעים על זינוק של 35% במספר משקי הבית החדשים"
"בעוד שהממשלה דיווחה בשנתיים האחרונות כי כל תוכניות הבנייה שלה מבוססות על תוספת של 40 אלף משקי בית למדינה בכל שנה, מסתבר כי נתון זה רחוק מהמציאות", כך חשף נשיא התאחדות בוני הארץ, ניסים בובליל בהופעתו באסיפה הכללית השנתית של ההתאחדות, שנערכה הערב (29.12) במודיעין.
נשיא המדינה, ראובן ריבלין שממנו נסצר להגיע לכנס, שלח לאירוע ברכה מצולמת ובא הוא אמר שהוא מעריך את הקבלנים – הבונים את הארץ וסבור כי על מקבלי ההחלטות בממשלה לפנות אליהם כדי שישתתפו בחיפוש הכלים לפתרון הקשה בענף הדיור".
יו"ר מפלגת העבודה והמועמד לראשות הממשלה, ח"כ יצחק הרצוג, הודיע באסיפה כי תוכניתו תתמקד בשלושה מישורים: "הורדה של מחירי מכרזי מנהל מקרקעי ישראל ב-50%, בנייה או רכישה מאסיבית של דירות בדיור הציבורי ופיקוח על שכירות הוגנת". עוד הוסיף הרצוג כי "יש למצוא את האיזון הנכון בין הון עצמי התחלתי ובין גובה המשכנתא שלוקחים על עצמם זוגות צעירים. נכון להיום, זוגות צעירים לא מסוגלים לרכוש דירה ראשונה, גם כששני בני הזוג עובדים מבוקר עד ערב, וזאת מאחר ואינם יכולים לחסוך את ההון העצמי הנדרש. יש לשקול להחזיר את מענקי הרכישה שניתנו בזמן כהונתי כשר שיכון לאזרחים ואזרחיות רבים ברחבי הנגב". לסיום אמר הרצוג כי ממשלה בראשותו תעמיד את הנושא בראש סדר העדיפויות ותתקן את המצב החמור אליו הגיע שוק הדיור בישראל.
בחינה של נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שביצעו כלכלני התאחדות בוני הארץ חושפת כי הלמ"ס דיווחה בכל אחת מהשנתיים האחרונות על תוספת של כ-54 אלף משקי בית בישראל. זאת בעוד שבשנתיים אלה הוכנו תוכניות ממשלה לתחום הדיור על פי ההנחה כי התוספת למשק עומדת על כ-40 אלף משקי בית בלבד, בכל שנה. מדובר בפער של כ- 14 אלף משקי בית לשנה – 35% פחות מהנחת המוצא.
יעד ממשלת ישראל מהחלטה מספר 367 מיום 3.6.13 הוא השלמת עסקאות למכירת קרקע ל-25 אלף יח"ד בשנה לפחות. מדובר "יעד "גרעוני" מראש, כאשר אנו עדים לגידול של כ-54 אלף משקי בית בשנה, ובוודאי שלא יביא לצמצום חסרים מהעבר.
סגן נשיא ההתאחדות ויו"ר אגף יזמות ובניה, רוני בריק אמר באסיפה, "אנחנו מתגעגעים ל'פוליטיקה הישנה', כאשר השרים והפקידים היו נותנים לנו לבנות. כל ההבטחות ששמענו נשארו על נייר. הגיעה השעה למנהיגות שתפתור את המשבר ולא תדבר עליו. הגיע השעה לממשלה שתאפשר לבנות".
סגן נשיא ההתאחדות ויו"ר אגף תשתיות, אשר גרין אמר: "המצב הקיים בענף הפך לבלתי נסבל בכל הנוגע להתנהלות מזמיני עבודה ציבוריים שמרשים לעצמם לא כבד חוזים והסכמים עם קבלנים. זהו מצב שיביא לקטטרופסה ולחיסול התחרות שעליה ישלם המשק כולו".
בובליל הוסיף: "על פי נתון זה עומד כיום המחסור בתחום זה במשק על כ-124 אלף יחידות דיור. כל יעדי הממשלה היוצאת, גם אם יתממשו, לא יביאו לעמידה בקצב הגידול הטבעי של משקי הבית בישראל . מדובר בטעות קשה שעליה הסתמכו הגורמים המתכננים, החל מתוכנית המתאר הארצית – תמ"א 35, הבסיס התכנוני לדיור במדינת ישראל, המלצות וועדת טרכטנברג ליעדי תכנון ושיווק קרקע למגורים, ומדיניות הדיור של הממשלה היוצאת שהתבססה, בין היתר, על המלצות הוועדה".
בובליל הוסיף: "לצד הבסיס השגוי לתכנון הבניה, המשיכה המדינה להתרשל בטיפול בבעיית העובדים בענף. כעת ברור עד כמה הפכה בעיה זו לקריטית לאחר שב-2014 זינק אורך זמן הבנייה של דירה בכ-6.5%. בשעה שעל-פי נתוני השנים 2012 ו- 2013 בכל שנה ישנו גידול של כ- 54 אלף משקי בית, נתוני גמר בניה בישראל בשנים אלה עמדו על 37.6 ו-42.7 אלף יח"ד בלבד, לדברי בובליל: "הנתונים החדשים התגלו כתוצאה מבדיקה מעמיקה יותר שביצעה הלמ"ס בשנים 2012 ו-2013, לאחר שהגדילה את תדירות וגודל מדגם משקי הבית הנסקר. הממצאים המדאיגים הינם דגל אדום המעיד על סיכון מהותי להתהוות אסון חברתי, וזאת בשל המשך הגידול בפער בניית הדירות אל מול גידול משקי הבית בישראל. אנו נמצאים בשעת חירום חברתית-לאומית והטיפול הממשלתי במשבר הדיור צריך להתאים למצב חירום שכזה".