בהלת המיגון - בוני הארץ : בוני הארץ

בהלת המיגון

האיום הביטחוני ההולך וגובר גורם לעלייה ברף החרדה, כשלשליש מאזרחי ישראל אין מרחב מוגן. מנתוני התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשנת 2021 עולה כי ל-60 אחוז מהדירות בארץ אין ממ"ד ולכ-27 אחוז מהתושבים אין כל גישה למרחב מוגן.

בעיית המיגון בולטת בעיקר בירושלים, בה 180 אלף דירות ללא ממ"ד. אחריה נמצאות תל אביב (160 אלף דירות), חיפה (98.3 אלף דירות), חולון (49.9 אלף דירות) ופתח תקווה (49.2 אלף דירות).

את הבעיה הזאת הייתה אמורה לפתור ההתחדשות העירונית, שם נרשמה בשנים האחרונות בהיקפי הבנייה, אך עדיין קיים פער גדול בין הצרכים למענה.

"הבעיה כאן היא לא הקבלנים והיזמים שהם בעצם צריכים להרוויח אלא המדינה, שהפקירה את תחום המיגון לעסק כלכלי", אומר ירון הופמן דישון, חוקר במרכז אדוה.

בניסיון לפתור את בעיית המיגון, המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה בתחילת המלחמה מסלול מהיר להוספת ממ"דים בפטור מהיתר לבתים פרטיים, ומסלול מהיר לבניינים של עד 80 מטר, מאז נרשמה עלייה דרמטית בביקוש למיגון עצמאי.

"יש עלייה בביקוש לממ"דים, יש עלייה באנשים שפונים ומבקשים לחפש פתרונות מיגון, אם זה ברמה התכנונית, אם זה ברמה המעשית של איך עושים את זה בפועל ומול מי בעצם עושים את תהליך הרישוי", אומר רונן הילל, שותף בקותי רונן הילל אדריכלים.

אך לא הבירוקרטיה היא הבעיה העיקרית, אלא העלות. "אפשר להגיד שזה סדר גודל של בין 80 ל-100 אלף, לבנייה של ממ"ד בתוך הבית. אם אנחנו מדברים על ממ"ד יביל או על יציקת בטון לממ"ד חדש, אז אני יכול לשערך את הטווחים בין 150 ל-160 אלף שקלים פלוס מע"מ", מוסיף הילל.

למרבה הצער, הבעיה לא צפויה להיפתר גם עד המלחמה הבאה, כל עוד המדינה לא תשקיע סכומים גדולים במיוחד בפתרון הבעיה.

 

לחצו לכתבה המלאה

עוד מאמרים בנושא

יגאל סלוביק: "בוא נייצב קודם את היכולת לבנות כחול לבן"

משרד הבינוי והשיכון פרסם קול קורא חדש לחברות בנייה זרות לצורך ביצוע עבודות בנייה למגורים בישראל. בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ זועמים על ההחלטה ומכנים אותה לא פחות מאומללה. "אני חושב שלפני ההצעה של משרד הבינוי והשיכון צריך להבין למה הוא נותן אותה. לתפיסתי לפחות, משרד הבינוי והשיכון מבין שקצב הבאת העובדים הזרים לישראל לא הולך לעמוד בתוכנית של מה שקרה", אמר מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ, יגאל סלוביק, כשהתארח בתוכנית "סודות הנדל"ן". "מתוך 45 אלף עובדים בהחלטה שהתקבלה בנובמבר הגיעו לכאן כמעט עשרת אלפים בלבד. ואם הקצב מדבר על ממוצע של כמעט אלפיים עובדים בחודש, זה אומר שייקח לנו להביא את היתרה רק בעוד שנתיים. כשמשרד הבינוי מסתכל על התמונה הזאת הוא אומר 'רגע, אני צריך עדיין לייצר פה כמות מספקת של דירות, אז בואו נביא כוח אדם בצורה עקיפה'. זאת אומרת, בואו נעקוף את החלטת הממשלה ונביא עובדים".

03.09.24