חיים פייגלין בערוץ 12 וברדיו 103FM על הריבית: מדובר ב"תרופה" לא יעילה ועם תופעות לוואי קשות
סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, חיים פייגלין, התארח בתוכנית הקומה ה-12 ודיבר על הירידה בהתחלות הבנייה והעלאת הריבית.
פייגלין אמר כי האינפלציה היא המחלה, אולם ה"תרופה" אותה מציע בנק ישראל – הריבית – לא יעילה ובעלת תופעות לוואי קשות לציבור כולו וליזמים.
בהמשך השבוע התארח חיים פייגלין גם ברדיו ת"א כדי לדבר על הירידה המסתמנת בעסקאות הנדל"ן. "אנחנו רואים פה כבר שבעה חודשים ברציפות של העלאות ריבית דרמטיות בהובלת נגיד בנק ישראל, והצעד הזה מושיב את מרבית האוכלוסייה על הגדר בהמתנה שיהיו ירידות מחירים כתוצאה מהמהלך הזה. אנחנו ראינו מקרים כאלה בעבר. אנחנו מכירים אותם. זה מה שקורה גם היום".
פייגלין לא רואה ירידת מחירים בעתיד הקרוב. "אני חושב שבסך הכול, אם תהיה התייצבות במחירים, אז מדובר על התייצבות זמנית. מובן שאנחנו מברכים על זה, קודם כל, זה שהשוק חוזר לנורמליות אנחנו מברכים כי זה לא נורמלי מה שקרה פה ב-18 החודשים האחרונים. בשנה וחצי האחרונות מחירי הדירות עלו פה באיזה 30 אחוז. בסך הכול, זה לא דבר נורמלי. בסך הכול אנחנו מברכים על התייצבות, ואם אנחנו רואים פה התייצבות זה בהחלט מבורך".
המחיר שמוצע כשמבקשים לקנות היום דירה הוא לא המחיר הסופי, מה שלא תמיד היה המצב. לדברי פייגלין, "תמיד לאנשי המכירות באתרים הייתה סמכות לתת הנחות, ומעליהם למנהלי השיווק היותר בכירים ומעליהם למנהלים היותר בכירים. בסך הכול תמיד הייתה היררכיה של הנחות, וזה גם בשוק בריא ובשוק עולה הדברים האלה היו קיימים. נכון שהיום מנסים יותר למצות את ההנחות, וזה בסדר, זה דבר נורמלי וטוב".
על הירידה בנטילת המשכנתאות אמר פייגלין "זאת אותה תופעה. דיברנו על העלאת הריבית ועל העיכוב במשכנתאות ועל הירידה במחירי הדירות. כל הדברים האלה הם אותה תופעה. אפשר להסתכל עליה מכמה כיוונים, אבל זו אותה תופעה. הרוכשים התיישבו על הגדר, אנחנו מכירים את המודל הזה. השוק בישראל מתאפיין על-ידי מאניה דיפרסיה. ככל שהדיפרסיה יותר עמוקה אז אחר כך המאניה יותר עוצמתית. אנחנו מכירים. כרגע יש באמת מגמה כתוצאה מהריבית של התקררות והצטננות וזה מדוברר לציבור בכותרות מאוד דרמטיות".