יגאל סלוביק: "בוא נייצב קודם את היכולת לבנות כחול לבן"
משרד הבינוי והשיכון פרסם קול קורא חדש לחברות בנייה זרות לצורך ביצוע עבודות בנייה למגורים בישראל. בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ זועמים על ההחלטה ומכנים אותה לא פחות מאומללה. "אני חושב שלפני ההצעה של משרד הבינוי והשיכון צריך להבין למה הוא נותן אותה. לתפיסתי לפחות, משרד הבינוי והשיכון מבין שקצב הבאת העובדים הזרים לישראל לא הולך לעמוד בתוכנית של מה שקרה", אמר מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ, יגאל סלוביק, כשהתארח בתוכנית "סודות הנדל"ן". "מתוך 45 אלף עובדים בהחלטה שהתקבלה בנובמבר הגיעו לכאן כמעט עשרת אלפים בלבד. ואם הקצב מדבר על ממוצע של כמעט אלפיים עובדים בחודש, זה אומר שייקח לנו להביא את היתרה רק בעוד שנתיים. כשמשרד הבינוי מסתכל על התמונה הזאת הוא אומר 'רגע, אני צריך עדיין לייצר פה כמות מספקת של דירות, אז בואו נביא כוח אדם בצורה עקיפה'. זאת אומרת, בואו נעקוף את החלטת הממשלה ונביא עובדים".
לדברי סלוביק, "אני חושב שהתזמון של משרד הבינוי מצהיר על ההחלטה הזאת, למרות שהחלטת הממשלה בעניין הזה התקבלה כבר בנובמבר. הטיימינג שבו הוא מוציא אותה הוא הטיימינג הכי גרוע שיכול להיות, בגלל שתי סיבות מרכזיות: האחת זה הקבלנים – אין להם עובדים. עכשיו הם באים ואומרים 'לנו לא נותנים את העובדים על מנת שאנחנו נוכל לבנות את מה שאנחנו יכולים, ואז מביאים חברות ביצוע זרות'
"הצד השני זה התאגידים. הקמנו פה למעלה מ-100 תאגידי כוח אדם חדשים. הם בנו חיים שלמים קדימה, השקיעו מיליונים כל אחת מהן ביכולת שלהן להביא עובדים זרים ועכשיו אומרים 'רגע, אנחנו מביאים עובדים זרים'".
באיזו כמות חברות מדובר? "16 אלף", אומר סלוביק. "החלטת הממשלה או הקול קורא של משרד השיכון מדבר על עד 10 חברות, זה אומר שבסך הכול מדובר על משהו כמו 16 אלף עובדים". עוד הוסיף, "מה זה אומר לקבלנים שיש להם עכשיו רק עשרת אלפים עובדים ביד, הם מה-7 באוקטובר עד עכשיו לא עובדים, ואומרים להם 'תראו, מחר ואני לא מצליח לתת לכם, הקבלנים, עובדים, אז אני אביא לפה חברות ביצוע זרות בעצם שיחליפו אתכם. אם משרד הבינוי והשיכון היה אומר את זה כאשר יש פה מכסה של 40-45 אלף עובדים, השוק עובד, השוק מתנהל, יש אמון גם של הקבלנים ביכולת שלהם להסתכל קדימה ולראות עתיד בהיר יותר, הייתי אומר ניחא".
ומתי החברות האלה אמורות להיכנס? "ראיתי שהקול הקורא התפרסם. החברות אמורות להגיש מועמדויות. יש שם כל מיני מגבלות מאילו מדינות אפשר לייבא", מסביר סלוביק ומוסיף לגבי העובדים שאמורים להגיע דרך הקבלנים המקומיים: "זה היה אמור להיות און טופ, התפיסה של משרד השיכון והבינוי. אבל אני אומר שהעיתוי והמועד שבו זה קורה יכול בהחלט לעצור תאגידי כוח אדם מלהגדיל את קצב הבאת העובדים שלהם, ואז בהכרח מה שיקרה זה שחברות הביצוע האלה יפעלו במקום חברות ישראליות".
על השאלה כיצד קבלנים מסוימים מביאים עובדים בעצמם השיב סלוביק "קבלנים לא מביאים עובדים בעצמם. במדינת ישראל עובדי בניין מביאים רק דרך תאגידי כוח אדם לענף הבנייה".
על החלטת הממשלה אומר סלוביק "אני יכול להבין את האינטרס של יהודה מורגנשטרן או של השר גולדקנופף בראייה הנוכחית שלהם של 'בוא נאיץ את קצב בניית הדירות בישראל'. אבל זה עושה ברקס. צריך להבין שזה עושה ברקס על קצב הבאת העובדים על-ידי התאגידים במידה מסוימת, ומצד שני, זה מקרין לקבלנים הישראלים, לתוצרת כחול לבן שלנו, אתם לא יכולים להביא עובדים אז נביא לכם מחליף".
אז מה הפתרון? לדברי סלוביק "הפתרונות הם כדלקמן: אחד, בוא נייצב קודם את היכולת לבנות כחול לבן, על-ידי קבלנים ישראלים, חברות ישראליות, תאגידי כוח אדם ישראליים – עובדים ישראלים ועובדים זרים. שימו את הפלסטינים כרגע בצד, זה דיון בפני עצמו בקבינט הביטחוני. בואו נראה איך זה יתקדם או לא יתקדם. אחרי שבנית לעצמך יכולת מסוימת שאתה אומר 'זה ההיקף שאני רוצה לעבוד בו בכחול לבן', רק אחר כך תחשוב כמה אתה רוצה להביא און טופ על זה מחוץ לישראל. המצב כרגע הוא הפוך. היכולת הישראלית כמעט ולא קיימת כי יש פה רק 10,000 עובדים, ואז אומרים 'בואו נבנה את עצמנו על יכולת זרה'. זאת טעות שלא מבינה את החובה הישראלית ברציפות תפקודית של ענף הבנייה שלה".