מתווה האוצר לא מתאים לענף הבנייה
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, התארח בערוץ רשת 13 כדי לדבר על מתווה הפיצויים החדש של משרד האוצר. "אין ספק שזה מתווה משופר, הרבה יותר טוב ממה שהוצג בהתחלה על-ידי האוצר שהיה מתווה מנותק לגמרי", אמר, אך הוסיף "אבל עדיין הוא לא נותן את המענה הנכון לענף כמו ענף הבנייה והתשתית".
"צריך להבין: אנחנו היום עובדים בתפוקות של פחות מ-15 אחוז. אין לנו 90 אלף עובדים פלסטינאים. אין לנו שליש או אפילו יותר מהעובדים הזרים. קבלן שלי דיווח לי הבוקר שהוא טס לחו"ל למטרת עסקים. הוא ראה שם מאות עובדים סינים שחוזרים לסין. ולכן כל אותם מקצועות שמיואשים היום על-ידי עובדים פלסטינאים וזרים הם מקצועות הליבה של הבנייה. אנחנו לא יכולים להתקדם בלעדי זה", הוסיף.
"המתווה הזה בא ואומר את הדבר הבא: אם ירדה לך ההכנסה, תקבל פיצוי על העובדים בשיעור של 75 אחוז", הסביר סרוגו. "עכשיו אם אנחנו מעסיקים עשרות עובדים ישראלים ואין לי מה לעשות איתם, הם נשארים בבית, למה שאני אשלם את 25 האחוז הנוספים?".
עוד ציין סרוגו שלענף הבנייה יש חוב לבנקים בסך חצי טריליון ש"ח. שלושת הענפים המרכזיים במשק (התעשיינים, הקבלנים ולשכות המסחר) לא ישבו עם ההתאחדות, אלא רק עם נציגים של ארגונים קטנים, וסגרו איתם.
אז מה הפתרון? לדברי סרוגו, "אם אנחנו נקבל מתווה גמיש שבו אנחנו נעסיק את העובדים הישראלים שנשארו לנו שנחזיק אותם אצלנו בהתאם להיקף התעסוקה. אני אשים מישהו ברבע משרה ואקבל פיצוי על שלושת רבעי משרה, אני אשים אותו בחצי משרה ואקבל פיצוי על החצי השני. זה השיטה הנכונה וחבל שאנשים פה לא חושבים מחוץ לקופסה".