ניר ינושבסקי, אמר בשיחה עם ynet כי "המדינה חייבת להציב את מיגון האוכלוסייה ברף העליון
ברקע המלחמה עולים נתונים עדכניים החושפים כי למרות דוחות מבקר המדינה מהשנים האחרונות, לכ-62 אחוז מהדירות בישראל עדיין אין ממ"ד. מנתוני התאחדות הקבלנים בוני הארץ עולה כי המצב לא השתנה בשנתיים האחרונות, ומתוך כמעט שלושה מיליון דירות למגורים בישראל, נכון ליולי 2023 – מעל כ-1.6 מיליון דירות למגורים אינן ממוגנות. על פי הנתונים, מתוך 2.708,637 יחידות דיור – 1,652,364 דירות ללא מרחב מוגן דירתי.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נכון ליוני 2022 היו בישראל כ-1.6 מיליון דירות לא ממוגנות, שבהן מתגוררים כ-5.5 מיליון תושבים. על פי דוח מבקר המדינה מיולי 2022, כמעט 5,000 מבנים ברחבי הארץ הוגדרו מסוכנים ועלולים לקרוס על יושביהן, בהם כ-610 אלף יחידות דיור, שככל הנראה אינן עומדות בתקן של רעידת אדמה.
תוכנית המתאר ליישובי הצפון, שאושרה ב-2019, עודכנה בספטמבר 2021 לאחר שהמדינה אישרה במסגרתה תקנות הכוללות הקלות על הקמת ממ"דים, בין היתר באמצעות צמצום הנטל הרגולטורי, לוחות הזמנים והעלויות הכרוכים בהליכי הרישוי למיגון דירות קיימות. ההקלות באות לידי ביטוי בעיקר בפטור ממידע לקבלת היתר בנייה (וכך חוסכים 30 ימים) ובאופן הגשת המסמכים הנדרשים להיתר. השינוי מקל ומפשט הן את הליך הגשת הבקשה להיתר הבנייה והן את בדיקתה בוועדה המקומית לתכנון ולבנייה.
סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ניר ינושבסקי, אומר כי "המדינה חייבת להציב את מיגון האוכלוסייה ברף העליון, ולוותר סוף-סוף על תרבות ה'סמוך' והבירוקרטיה. אנחנו מצפים שהממשלה תקים כבר עכשיו מערך שיתחיל לתכנן ולבצע את שיקום כל היישובים שנפגעו או יפגעו בהמשך במלחמה הזו בשלב ראשון, ולשלב אותו בתוכנית מהירה למיגון כל ישראלי. אנחנו בהתאחדות כבר יושבים על תוכניות שיאפשרו ביצוע המוני ומהיר של שתי המשימות האלה, ונוביל אותן ברגע שהממשלה תיתן אור ירוק".