ראול סרוגו: "ההתאחדות מברכת על מתווה הפשרה שהושג בעניין התיקון לחוק המכר"
התאחדות הקבלנים בוני הארץ הגישה לבג"ץ יחד עם המדינה את הסכם הפשרה על הצמדת מחיר הדירות בתוכניות הממשלתיות למדד תשומות הבנייה. כדי שהפשרה תאושר, על הקבלנים להסכים שמספר הדירות שמכרו ועליהן חל הפיצוי מהווה 90 אחוז מסך הדירות בהסדר. חלק מזוכי התוכנית צפויים לשלם בעקבות הפשרה תוספת של כמה אלפי שקלים כדי לקבל לידיהם את הדירה שבה זכו.
ההסכם הזה עולה למדינה כ-300 מיליון שקל. הזוכים העיקריים ממנו הם הקבלנים, שיקבלו תמורת הדירות תוספת שעשויה להגיע לכ-15 אלף שקל לדירה, ובסך הכול כ-600 מיליון, שמחציתם יגיעו מכיסי הרוכשים.
בעקבות ההחלטה שההצמדה למדד תהיה חלקית (הרוכשים לא ישלמו הפרשי הצמדה על הסכום הראשוני, שהוא לרוב 20 אחוז ממחיר הדירה, וכן על מחצית מיתרת החוב עד למסירת הדירה, עתרה ההתאחדות לבג"ץ בטענה שהחוק מקפח ובלתי סביר בעליל. במקרה של תוכניות מחיר למשתכן, טוענת ההתאחדות, הוא פוגע שלא בצדק בקבלנים שהתחייבו כלפי המדינה למחיר הדירות, בעוד המדינה שינתה בדיעבד את החוק באופן שמשבש את חישוביהם.
מי שירוויחו בגדול מההסכם הם הקבלנים, שהפשרה מונעת מהם הפסד של מאות מיליוני שקלים. המפסיד הגדול במאבק הפנימי בין משרדי הממשלה הוא משרד השיכון, שלא שיקלל בחישוביו את השפעת החוק על היזמים שזכו במכרזי תוכניות הסבסוד הממשלתי, דחה על הסף את טענות הקבלנים בעניין זה וכשל במאבק הפנים-ממשלתי למנוע פגיעה בזוכי התכניות.
נשיא ההתאחדות, ראול סרוגו, אמר בתגובה: "ההתאחדות מברכת על מתווה הפשרה שהושג בעניין התיקון לחוק המכר. ההתאחדות התנגדה בתוקף לשינוי בחוק המכר המצמצם את שיעור ההצמדה לתשלומי רכישת הדירה וחששותיה התאמתו בכך שהשינוי הוביל לעלייה ניכרת במחירי הדירות, אך ברור היה לכל כי המדינה טעתה בהחלטתה להחיל את התיקון באופן רטרואקטיבי. למרות זאת, סברנו שתפקידנו כמייצגי חברי ההתאחדות לקבל את הפשרה, לאור העובדה שמדובר בפשרה מאוזנת שתחסוך לקבלנים דיונים מיותרים בבתי משפט שיימשכו שנים ארוכות, שעלולים גם לפגוע בזוגות הצעירים רוכשי הדירות. הדבר בולט עוד יותר בהתחשב בעת הייחודית הזו של תקופה קשה שבה לדעתנו יש לשאוף לקדם הסכמות מסוג זה. ההתאחדות קוראת לחברות הקבלניות להצטרף למתווה שנותן פיצוי הוגן מבחינת התשלום הכספי ומועדי התשלום, כמעט ואינו פוגע ברוכשי הדירות ומקטין את הנזק המצטבר למדינה כתוצאה מהשינוי הלא הגיוני של החוק".
כרגע עוד אין במשרד השיכון הנחיות לזכאי המשרד בעקבות הפשרה. מהמשרד נמסר כי "שר הבינוי והשיכון וגורמי המקצוע במשרד התנגדו למתווה שהציעה ועדת הפשרות במשרד האוצר, לפיו החלוקה תיעשה באופן שווה בין המדינה, הרוכשים והקבלנים. עם זאת, הכרעת משרד המשפטים בעניין קיבלה את עמדת משרד האוצר. המשרד יפעל על פי ההחלטה".