ראול סרוגו: "ענף הבנייה הוא ספינה ענקית וכעת היא התנגשה בקרחון"
מכרזים רבים של מחיר מטרה יצאו בשנתיים האחרונות בדרום, ובהם 536 דירות במרץ 2022 בשכונת עיר היין באשקלון וכ-2,000 יחידות דיור שנסגרו באפריל השנה. באופקים נסגר מכרז שכולל 3,198 דירות, ובאילת נסגרו מכרזים של יותר מ-500 דירות במחיר מטרה. גם מבחינת המכירות, כיכב אזור הדרום. ביוני–אוגוסט 2023 הוביל הדרום את מכירות הדירות החדשות – 2,495 דירות, כ-30 אחוז מהמכירות בכל הארץ. באשקלון נמכרו 611 דירות, בשדרות כ-600 דירות, באופקים 155 דירות ובנתיבות 180 דירות.
ענף הנדל"ן כבר היה במצב מורכב ערב המלחמה. העלאת הריבית, מינוף גבוה בעקבות רכישת קרקעות במחירי שיא וקיפאון במכירות שיצרה הריבית הגבוהה וחוסר הוודאות בשוק הם חלק מהאתגרים שניצבו בפני קבלנים. לפי תחזית D&B, שניתנה לפני 7 באוקטובר, ענף הקבלנות אופיין בדירוג סיכון גבוה, עם צפי לכניסתם של אלפי קבלנים לכשל פיננסי ב-2023.
המלחמה גרמה לסגירת אתרי הבנייה לזמן ממושך, כשעל פועלים פלסטינים חל איסור להגיע לאתרים, וכ-4,000 עובדים זרים עזבו את הארץ. בנוסף הופסקו המכירות, וקיים חשש סביר שחברות נדל"ן וחברות ביצוע ותשתיות יקרסו בזו אחר זו.
החשש הכבד של נשיא התאחדות בוני הארץ, ראול סרוגו, הוא מקריסה המונית של חברות. "ממשלות ישראל לדורותיהן יצרו סיטואציה שבה אנו תלויים בעובדים פלסטינים", הוא אומר. "90 אלף עובדים בענף הבנייה הם פלסטינים. יש חברות שכבר מבקשות הקפאת הליכים כי אין להן תזרים מזומנים. מה זה אומר על חברות הביצוע, החברות שמקימות גני ילדים, והחברות שמקימות בתי ספר, כבישים ואת הרכבת? באוצר לא מבינים שאם הן יקרסו לא יהיה כאן כלום. ענף הבנייה הוא ספינה ענקית וכעת היא התנגשה בקרחון".
דבריו של סרוגו נאמרו על רקע הדיונים שהתקיימו השבוע בנוגע למתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו בעקבות המלחמה. אף שבתחילה לא כלל המתווה את חברות הבנייה והתשתיות, בלחץ התאחדות הקבלנים הגיעו הצדדים להבנות שצפויות להבשיל להסדר שיכלול גם את הענף. השאלה היא אם זה מה שיציל את הענף מקריסה.